bedrijfsprofiel        
bedrijfsprofiel
bedrijfsprofiel
bedrijfsprofiel
bedrijfsprofiel
bedrijfsprofiel
bedrijfsprofiel
 

+ LAATSTE NIEUWS

 

15-03-2018
Transformatie voormalig gemeentehuis Eersel.

Tijdelijk wegtillen van carillon (voor onderhoud) is symbolische start van transformatie voormalig gemeentehuis Eersel, tot 6 prachtige woningen. Door http://rezidenz.nl/raadhuys en @BanBouw.
K+ verzorgde bouwfysische, akoestische, brandveiligheids advisering en ontwerp installaties.


 
 

-03-2018
Voltooiing Eiffelgebouw Maastricht met een bijzonder gevoel voor Olaf Ritchi

Op 2 maart is het Rijksmonument het Eiffelgebouw officieel in gebruik genomen.

Vanuit de overtuiging om de ziel van het gebouw te respecteren werd Braaksma & Roos Architectenbureau in het voorjaar van 2014 geselecteerd voor de restauratie en herontwikkeling van het iconische Eiffelgebouw in Maastricht. Iets later is K+ Adviesgroep geslecteerd als adviseur Bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid & technische installaties. Na vier jaar van ontwerpen en restaureren nadert dit complexe transformatieproject z’n voltooiing. In onderstaande video neemt Oliver Graeven (architect) u mee in het verhaal van De Eiffel: zijn visie, de dilemma’s en afwegingen die hebben geleid tot het resultaat dat u nu kunt aanschouwen. 

Het Eiffelgebouw is onmiskenbaar dé icoon van het Sphinxkwartier, een dynamische nieuwe wijk in de binnenstad met cultuur, bedrijvigheid en horeca. Deze wijk blijft, mede met diverse bouwprojecten in de omgeving, de komende jaren vol in ontwikkeling. Het Eiffelgebouw heeft een uitstekende ligging aan het Bassin en de Boschstraat. De Markt ligt op een steenworp afstand en de ‘buren’ zijn onder andere de Pathébioscoop, filmhuis Lumière, poppodium de Muziekgieterij en het Bassin met een gevarieerd horeca-aanbod.
Iedere Maastrichtenaar kent het Eiffelgebouw. In het midden gedeelte van het gebouw is momenteel The Student Hotel gevestigd.
Olivier Graeven van Braaksma & Roos Architectenbureau zegt het volgende over de uitdagende opdracht: “In het ontwerp voor herontwikkeling was het belangrijkste uitgangspunt dat het verhaal van het Eiffelgebouw nog steeds te beleven zou zijn. Zo vertellen de vroegere productievloeren nog steeds het verhaal van de ‘pottenmennekes’ en is de gebruiksgeschiedenis tastbaar in iedere kamer. Met het ontwerp willen we recht doen aan het verleden en tegelijkertijd ruimte bieden voor de toekomst.” 

K+ Adviesgroep is er trots op dat we geselecteerd zijn om ons steentje bij te dragen aan het behoud van dit iconisch gebouw. 

Wat het nog meer bijzonder maakte is dat de overgrootvader van directeur/adviseur Olaf Ritchi van K+ Adviesgroep op 2 september 1928 een gouden horloge cadeau heeft gekregen van de Sphinx voor zijn 50 jarige werkjubileum na in 1878 in dienst te zijn getreden.
Zeer speciaal dat Olaf hier ook heeft rondgelopen en mee heeft gewerkt aan het behoud van dit gebouw waar zijn overgrootvader 140 jaar geleden ook werkzaam was. 

22-02-2018
Stadsvernieuwingsproject in Weert van start

Maandag 19 februari gaf wethouder Frans van Eersel het startsein voor de verkoop van het nieuwbouwproject ‘Park Zuytwillemsvaert’ aan de Werthaboulevard te Weert. 

Aan de voormalige Industriekade van Weert verschijnt een park met halfvrijstaande woningen met patiotuin, ruime appartementen, watervilla’s en stadswoningen. Direct aan de nieuwe Werthaboulevard ontstaat zo een prachtige nieuwe woonomgeving: Park Zuytwillemsvaert.Een ambitieuze ontwikkeling, want de ruim 200 woningen en appartementen die hier gerealiseerd gaan worden, komen te liggen in een opvallend groene en waterrijke omgeving. Met de Zuid-Willemsvaart en een bruisende binnenstad op steenworp afstand. De bereikbaarheid is meer dan uitstekend. Weert ligt aan de snelweg A2 en beschikt over een NS intercity-station. Zowel Maastricht als Amsterdam zijn zo binnen handbereik. 

Wethouder Frans van Eersel: “Na vele jaren is er zicht op een afronding van de Werthaboulevard. De entree van de stad aan het kanaal krijgt met dit project een fraai aanzien. Een lelijke plek in de stad verdwijnt. De oude tennishallen en hun omgeving maken plaats voor ruim 200 woningen.
Op korte termijn start de bouw van ruim 200 woningen en appartementen aan de nieuwe Werthaboulevard. Daar verrijst de prachtige woonomgeving Park Zuytwillemsvaert. Een ambitieuze ontwikkeling die past bij een stad die groeit.  

In opdracht van Volker Wessels heeft K+ Adviesgroep voor dit plan de integrale gebouwadvisering uitgevoerd. 

14-11-2017
Huisvesting stadskantoor van de gemeente Sittard-Geleen

Het team SG2020, vertegenwoordigd door Exaedes, diederendirrix, Ynno, K+ adviseurs en bureau van de Laar wint de opdracht voor het integrale ontwerp en het projectmanagement
voor de huisvesting van het stadskantoor van de gemeente Sittard-Geleen.

Het project is deel van de centrumvisie waarin het nieuwe stadskantoor een landmark wordt
in zijn omgeving. Het bestaande raadhuis zal verduurzaamd worden en strategisch worden
uitgebreid met nieuwbouw voor de organisatie van de toekomst.
 

09-11-2017
Zorgboog Stiphout

Officiële opening “Kleinschalig wonen Stiphout”
Op vrijdag 3 november j.l. heeft de officiële opening plaats gevonden van het project “Kleinschalig wonen Stiphout”. Betreft de bouw van vier kleinschalige woningen voor 28 ouderen die langdurige zorg nodig hebben. Voor dit mooie, moderne gebouw heeft K+ Adviesgroep de integrale advisering verzorgd op het gebied van Technische installaties, Bouwfysica & Akoestiek en Brandveiligheid.


 

 

05-10-2017
Burgerhoes te Landgraaf: bijzondere gevel en gebouw

Onlangs is in het tijdschrift Bouwwereld aandacht besteed aan het recent opgeleverde Burgerhoes te Landgraaf.
lees onderstaand het artikel.
K+ Adviesgroep verzorgde de integrale advisering op het gebied van Brandveiligheid, Akoestiek, Bouwfysica en Technische Installaties.


www.diederendirrix.nl/website/wp-content/uploads/2017/10/Artikel-bouwwereld-Burgerhoes-20171003.pdf


 

 

 

27-09-2017
Molenbossenflats Blerick; Riviera aan de Maas

De Molenbossenflats, met 608 sociale huurwoningen zijn beeldbepalend in de aanblik van Blerick. Het complex bestaat uit vier imposante flatgebouwen, prachtig gesitueerd aan de Maas. De woningen zijn ruim van opzet, hebben een fantastisch uitzicht en bieden hierdoor veel woonkwaliteit voor een lage huur. Niet voor niets zijn de appartementen erg geliefd bij bewoners en woningzoekenden. Maar tegelijk was de uitstraling van het complex grootschalig en anoniem en was de techniek verouderd. Aanleiding voor Antares voor een grondige renovatie.

De belangrijkste wens van de bewoners was een balkonuitbreiding, zodat je buiten met elkaar rond een tafel kunt zitten.

Door Hans Van Heeswijk Architecten, Antares, Constructeur Van Rossum en K+ Adviesgroep is een plan gemaakt om deze flatgebouwen weer helemaal bij de tijd en toekomstbestendig te maken
De balkonuitbreiding is gerealiseerd in hoogwaardig prefab beton, als voortzetting van de oorspronkelijke seriematig gefabriceerde betonconstructie uit 1966, maar vooral als eenvoudige constructieve opzet, die betaalbaar is. De balkons krijgen meer ruimte, beschutting en privacy, terwijl het daglicht en uitzicht van de woonkamers behouden blijft. Door de toevoeging van de balkongevel ontstaat een nieuwe verticale structuur en worden de acht meter brede woningen van buitenaf individueel zichtbaar en herkenbaar. Mede hierdoor verandert de totale uitstraling van het complex enorm en wordt in de volksmond wordt al gesproken over de ’Riviera aan de Maas’.

De overige opwaarderingen bestaan uit het verhogen van de energiezuinigheid van F-label naar B-label, het verbeteren van de algemene toegankelijkheid door toevoeging van extra stopplaatsen bij de liften en opwaardering van de entreehal.


De vier gebouwen worden één voor één gerenoveerd in de periode van 2014 tot 2020 in bewoonde toestand. De Zuidenwind met 162 woningen is de eerste van de vier. Voor de uitvoering is het familiebedrijf KnaapenGroep uit Son op basis van EMVI geselecteerd.


 

  


 

18-09-2017
Vakjuryprijs en publieksprijs Victor de Stuers naar Integraal Kindcentrum de Geluksvogel

Wethouder Jack Gerats van de gemeente Maastricht heeft  zowel de vakjuryprijs en de publieksprijs van de Victor de Stuersprijs 2017 uitgereikt aan Misak Terzibasiyan van UArchitects uit Eindhoven voor het ontwerp van de nieuwbouw van het Integraal Kindcentrum De Geluksvogel in Limmel.

De jury koos voor dit project na bezoeken aan negen genomineerde projecten en gesprekken met de betrokken opdrachtgevers en architecten. Voor de publieksprijs konden geïnteresseerden stemmen op een van de negen genomineerden. In totaal brachten 2480 mensen hun stem uit; ruim een kwart van de stemmen ging naar het Kindcentrum De Geluksvogel.

Uit het juryrapport: de vormgeving en de toegepaste materialen van het Kindcentrum de Geluksvogel geven het exterieur van het gebouw een sterke samenhang en identiteit. De ruimtelijke indeling voldoet optimaal aan het beoogde gebruik. De flexibel in te delen klasruimten bieden extra gebruiksmogelijkheden. De buitenruimten op zowel de begane grond als op de verdieping zijn zorgvuldig in materiaal en vorm ontworpen en dragen zo bij aan het maximale gebruik van de klaslokalen als speel-, les- en recreatieruimte. Door het bieden van ruimten voor sociale wijkvoorzieningen krijgt het gebouw naast de onderwijsfunctie een extra waarde als generator voor de bewoners van Limmel en Nazareth. Tot slot prijst de jury het feit dat het ontwerp van de school tot stand is gekomen door een intensieve voorbereiding met leerkrachten, ouders en buurtbewoners.

ook is het kindcentrum wat duurzaamheid betreft ook uitmuntend. Naast de gerealiseerde energieneutraliteit is er sprake van een gebouw met een GPR score van 9,3 waarmee het een van de hoogste scores van een onderwijsgebouw betreft.

K+ Adviesgroep verzorgende hiervoor de integrale advisering op het gebied van akoestiek, Bouwfysica, Brandveiligheid en Technische installaties.

Klik op onderstaande afbeelding om de film te bekijken.

 

  


 

16-05-2017
Vacature W-installaties bij K+

  
10-05-2017
Kindcentrum Zanddonk

K+ Adviesgroep heeft van de Gemeente Waalwijk de opdracht gekregen voor de advisering van de technische installaties voor de nieuwbouw van Kindcentrum Zanddonk te Waalwijk.

Samen met de architect DMV Architecten en de constructeur H4D Raadgevend Ingenieurs gaan we aan de slag om er een mooi ontwerp van te maken.


 
 


10-05-2017
Informatieavond Raadhuys Eersel goed bezocht

Op 8 mei j.l. is door onze opdrachtgever, Rezidenz uit Eindhoven, voor zo’n 50 geïnteresseerden een uitgebreide presentatie gegeven over de transformatie van het voormalige gemeentehuis in Eersel. De bezoekers waren erg enthousiast over de plannen voor de 6 luxe appartementen en de locatie van het Raadhuys, pal aan de Markt. Het was zelfs mogelijk alvast binnen te kijken in één van de appartementen door middel van een 3D bril. Ook de royale achtertuin was op deze manier gevisualiseerd, waardoor mensen zich een levendige voorstelling konden maken van hun toekomstige woonomgeving.

Zie ook onderstaand:
http://projects.mobile-vr.nl/rezidenz/eersel_tuinview/
http://projects.mobile-vr.nl/rezidenz/eersel_Interieur/

K+ Adviesgroep verzorgt voor dit project de integrale advisering op het gebied van installaties, bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid.
  
13-04-2017
Vacature bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid

  


12-04-2017
Burgerhoes in Landgraaf

Op 7 april j.l. is het nieuwe Burgerhoes in Landgraaf feestelijk geopend. Het Burgerhoes is een intensieve samenwerking tussen verschillende organisaties om zo de functie van ontmoeten in het centrum van Landgraaf, te stimuleren. K+ Adviesgroep heeft de integrale advisering verzorgd op het gebied van Technische installaties, Bouwfysica & Akoestiek en Brandveiligheid.

   

10-04-2017
Crematorium en uitvaartcentrum De Hoge Boght Veldhoven

Op vrijdag 31 maart j.l. is het crematorium en uitvaartcentrum De Hoge Boght Veldhoven feestelijk geopend. Hoge dennenbomen en een parkachtige omgeving omringen het eigentijdse gebouw dat coöperatie DELA heeft laten bouwen naast Algemene Begraafplaats De Hoge Boght. Het crematorium is aan alle zijden voorzien van hout waardoor het harmonieert met de omgeving. De aula heeft aan een zijde een ruim vijf meter hoge glazen wand die uitzicht biedt op de natuur. K+ Adviesgroep heeft de integrale advisering verzorgd op het gebied van Technische installaties, Bouwfysica & Akoestiek en Brandveiligheid.  


 

16-03-2017
Herbestemming Gemeentehuis Eersel

In opdracht van Rezidenz te Eindhoven heeft K+ Adviesgroep weer een mooie transformatieopdracht verworven. Het voormalige Gemeentehuis aan de Markt van Eersel zal worden getransformeerd tot een gebouw waarin zes residentiële woningen worden gerealiseerd voorzien van alle comfort.

Naast een goede energiezuinigheid zal veel aandacht besteed worden aan de toetreding van veel daglicht en een goede geluidisolatie.

Bijzonder aan het project is dat het bestaande carillon gehandhaafd dient te blijven en toegankelijk voor gebruik en onderhoud moet zijn. 

K+ is begonnen met een uitgebreide Bouwfysische inspectie van het bestaande gebouw, waarna de input is geleverd in het ontwerpteam op het gebied van Akoestiek, Energie en Brandveiligheid. Tevens zal het gehele installatieconcept geheel in 3D (Revit) uitgewerkt worden.

Samen met Residenz, De Loods Architecten en adviseurs, Bolwerk Weekers vormt K+ Adviesgroep het ontwerpteam.

  


08-03-2017
Vacatures K+ Adviesgroep

 

INSTALLATIETECHNIEK: 
 

 

03-03-2017
Green Deal Scholen

In een slim schoolgebouw, leer je beter. Daar zijn de partners van de Green Deal Scholen van overtuigd. Het is primair van belang om een aangenaam binnenklimaat in de scholen tot stand te brengen. Vervolgens is het van belang om dit op een zo energiezuinig mogelijke wijze te doen. K+ Adviesgroep mag zich vanwege de uitgebreide expertise met betrekking tot EerlijK+ Duurzaam officieel adviseur GreenDeal Scholen noemen

Het onlangs opgeleverde IKC De Geluksvogel te Limmel scoort wat duurzaamheid en comfort hoog. De energieneutrale school (EPG=0) heeft een GPR-waarde van 9.3. Dit mede dankzij een grote inspanning van MosaLira, Gemeente Maastricht, Uarchitects en K+ Adviesgroep.

   

07-02-2017
Uitbreiding trainingscomplex ''De Herdgang'' van PSV Eindhoven.

We zijn trots dat we de advisering op gebied van brandveiligheid, akoestiek, bouwfysica en installatietechniek gaan verzorgen voor de uitbreiding van het trainingscomplex ''De Herdgang'' van PSV Eindhoven.

  


 

07-02-2017
Logistic Excellence Tilburg

Remmers Bouwgroep is gestart met het ontwikkelen en ontwerpen van een state of the art distributiecentrum, genaamd “Logistics Excellence Tilburg” en wordt gebouwd op bedrijventerrein Vossenberg te Tilburg. Het distributiecentrum omvat twee units met een totale oppervlakte van circa 36.435 m² en wordt gerealiseerd op een perceel van circa 59.000 m². Het complex wordt opgeleverd met een BREEAM-certificaat ‘Very Good’.  

K+ Adviesgroep heeft de opdracht gekregen om als Breeam Expert het gehele proces te begeleiden waarbij, met uitzondering van de ecologische onderzoeken en de terreininrichting, ook de gehele bewijsvoering wordt opgesteld. Tevens stelt K+ Adviesgroep de installatietechnische bestekken op en zorgt voor de advisering op het gebied van akoestiek en bouwfysica ten behoeve van de Bouwaanvraag. Samen met de overige ontwerppartners, Akertech, DesignLogic en Beljaars wordt het ontwerp in recordtempo uitvoeringsklaar gemaakt.

  


12-12-2016
K+ Adviesgroep steunt KWF Kankerbestrijdings

Ten behoeve van de KWF Kankerbestrijding / Dutch Cancer Society vindt ook in 2017 autosportevenement ScanCoveryTrial plaats. Dit is een evenement waarbij een race- of rallylicentie niet nodig is.
De tourtocht editie 2017, wordt gereden van vrijdag 6 januari tot en met zondag 15 januari 2017. De tocht gaat in 9 dagen tijd kris kras door het prachtige Scandinavië, ruim 7.000 kilometer en dat onder omstandigheden met veel sneeuw, ijs en temperaturen welke kunnen dalen tot wel minus 47 graden Celsius.
De ScanCoveryTrial van 2017 staat mede in het teken van een ‎walvissafari bij de ‎Lofoten. De ScanCoveryTrial is beslist geen race of rallywedstrijd maar een autotoertocht waarbij strikte naleving van de verkeersregels van essentieel belang is voor het wedstrijdelement. Naast navigatie via coördinaten maakt ScanCoveryTrial ook gebruik van een roadbook met unieke klassementsproeven. Kortom dit alles maakt de ScanCoveryTrial niet alleen het meest uniek maar is ook nog eens de meest uitdagende lange afstand toertocht in zijn soort.

K+ Adviesgroep steunt deze geweldige acties graag middels een donatie. Als dank daarvoor wordt ons een sticker met ons bedrijfslogo geplaatst op de auto.


 

07-12-2016
WBDBO wat is dat nu precies

Iedereen kent de begrippen 20 (bestaande bouw), 30 of 60 minuten WBDBO (weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag) uit het Bouwbesluit.

Maar de eisen aan de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag zeggen niets over de beoordelingscriteria die gesteld worden aan de brandwerendheid van de scheidingsconstructie (NEN 6069).
Hierdoor zien wij in de praktijk en tijdens controles van tekeningen te vaak nog “‘brandwerende” voorzieningen, die helaas niet toereikend zijn. Een brandwerende puiconstructie met classificatie EW30 of EW60 tussen twee brandcompartimenten bijvoorbeeld, voldoet dus niet.

De NEN 6069 omschrijft de volgende beoordelingscriteria:
• Bezwijken (R):
  De brandwerendheid m.b.t. bezwijken van de scheidingsconstructie .
• Vlamdichtheid (E):
  Criteria waarbij tijdens brand geen (te) grote openingen of spleten in de
  scheidingsconstructie mogen ontstaan, waardoor vlammen en gassen kunnen door dringen
  tot de niet-verhitte zijde.
• Temperatuur (I):
  De scheidingsconstructie dient te voorkomen dat de temperatuurstijging aan de niet-verhitte zijde  
  gemiddeld hoger wordt dan 140 °C en plaatselijk hoger wordt dan 180 ° C.
• Warmtestraling (W):
  De scheidingsconstructie dient te voorkomen dat de warmtestraling niet groter wordt dan 15 kW/m2 op
  een afstand van 1 m aan de niet-verhitte zijde van de constructie.

Toepassingen E – EW – EI conform NEN 6069
• Tussen brandcompartimenten: EI, om gedurende enige tijd branduitbreiding te beperken.
• Tussen een brandcompartiment en een extra beschermde vluchtroute: EW, omdat de verdere
  ontwikkeling van brand in de extra beschermde vluchtroute beperkt is.
• Rondom beschermde sub brandcompartimenten: EW, om genoeg tijd te geven om te kunnen vluchten.
• Tussen sub brandcompartimenten: E, om rookverspreiding te voorkomen.
• Voor deurconstructies: EW, tenzij er gevaarlijke stoffen zijn opgeslagen, dan geldt EI.
• Veilig vluchten: indien mensen ergens langer moeten kunnen verblijven of langs moeten kunnen
  vluchten, gelden aanvullende criteria EI 15. Dit geldt alleen als de oorspronkelijke criteria EW zijn.
• Tussen onafhankelijke vluchtroutes zijn de criteria afhankelijk van de situering van de vluchtroutes.
• In de vluchtroutes in de vluchtrichting geldt E, om rookverspreiding te voorkomen.
• Voor doorvoeringen, naden en schachten (schachtwand en schachtvoet) geldt altijd EI.

Het is dus van groot belang dat bij de betreffende partijen duidelijk is welke beoordelingscriteria er gelden voor de aanwezige scheidingsconstructies.
Een “brandwerende” scheidingsconstructie die niet voldoet aan de vereiste NEN 6069 beoordelingscriteria is in feite geen (of in ieder geval onvoldoende) brandwerende scheidingsconstructie.

K+ Adviesgroep zorgt ervoor dat u de juiste brandwerende voorziening toepast.
 

06-12-2016
Toepassing CPR geclassificeerde bekabeling niet vrijblijvend

Vanaf 1 juli 2017 worden de nieuwe regels beschreven in de norm NEN 8012, verplicht en mag in
installaties alleen nog bekabeling gebruikt waarvoor een zogenoemd DoP-nummer –(Declaration of
Perfomance) is afgegeven.
De nieuwe regels gelden voor alle gebouwbekabeling, zowel laagspannings-, zwakstroom- en
databekabeling.
Hiermee wordt op het gebied van bekabeling voldaan aan de CPR- Construction Products Regulation,
de Europese verordening voor bouwproducten.
---------------------------------------
De eisen betreffende het brandgedrag van kabels wordt in de Europese norm EN 5075 gespecificeerd
en worden verdeeld in twee categorieën: kabels met functiebehoud FB en kabels met verbeterd
gedrag bij brand.
Functiebehoud van kabels wordt in de Nederlandse praktijkrichtlijn NPR 2576 omschreven. Het
verbeterd gedrag bij brand in de NEN 8012, in de NEN1010 wordt naar deze norm verwezen.

De NEN8012 geeft een methodiek voor het maken van een keuze ten aanzien van het elektrisch
leidingtype of glasvezelleidingtype in de (elektrische) installatie. Dit ter beperking van het gevaar van
brandvoortplanting en rookontwikkeling (‘reaction to fire’) van en via deze elektrische leidingen met
inbegrip van glasvezelleidingen.
De classificatie van de leidingen kan bepaald worden door toepassing van de stroomdiagrammen,
bijlage A of door het vaststellen van het brandrisico met behulp van de Risicograaf, bijlage B uit de
NEN8012.
Factoren die van invloed zijn op het brandrisico zijn o.a.: het effect van brand op gebruikers
(bekendheid met het gebouw, zelfredzaamheid, bedgebied), het effect op materiële zaken
(gevolgschade), de bezettingsgraad, aantal mensen, de afwendbaarheid van gevaren (door de wijze
van installatie van de elektrische leidingen) en de waarschijnlijkheid op het ontstaan van brand en
uitbreiding van brand.

 

De keuze van de te gebruiken kabel met bijbehorende brandclassificatie dient in een vroeg stadium
van een project bepaald te worden en afgestemd te zijn op de brandrisico’s in betreffend project.
De fabrikant dient aan te kunnen tonen dat de toegepaste kabel is getest volgens de EN 50575
brand- en testmethode. Bij elk afgeleverde kabel moet een productlabel zitten met CE-markering,
DoP-nummer en aan welke CPR classificatie de betreffende kabel voldoet
Met het DoP nummer van de kabel wordt de traceerbaarheid van de prestatieverklaring geborgd.

De kabelfabrikant is verantwoordelijk voor de vereiste brandtesten, de CE-markering en de DoP.
De distribiteur dient er op toe te zien dat de te leveren kabels zijn voorzien van CE-markering en DoP.
Adviseur en/of installateur zijn verantwoordelijk voor de juiste keuze van de brandclassificatie en
bijbehorende bekabeling conform de NEN 8012.

Toepassing CPR geclassificeerde bekabeling is verplicht vanaf 1 juli 2017.
 

 

01-12-2016
Renovatie Eiffelgebouw: Neet sjoen & Sjiek, mer Ruig en Ruw

Het Eiffelgebouw ligt centraal in het voormalige industriële Sphinxkwartier en de wijk Belvédère. Het gebied wordt de komende jaren omgevormd tot een nieuwe, bruisende stadswijk met een 24-uurs kennis- en cultuureconomie. De wijk krijgt een internationale uitstraling en kent qua architectuur een samenspel van stadsvernieuwing en erfgoed. Met de herontwikkeling wordt De Eiffel de belangrijke schakel tussen de binnenstad en het industriële Sphinxkwartier, dat een stoerdere en ruigere uitstraling zal hebben.

Om De Eiffel toekomstbestendig te herbestemmen moet de vervallen gevel van het tochtige fabrieksgebouw grondig worden gerenoveerd en geïsoleerd. Aan de buitenzijde krijgt het pand dan ook een stevige isolatielaag. Om het iconische exterieur herkenbaar te houden wordt een speciaal voor dit gebouw ontwikkelde witte stuclaag aangebracht. Ook het kenmerkende Sphinx-logo zal na restauratie weer op het gebouw prijken.

De ellenlange open fabrieksvloeren vormen de belangrijkste ruimtelijke kwaliteit van De Eiffel. Voor de nieuwe gebruiker The Student Hotel is het noodzakelijk om de ruimten voor een groot deel te verkavelen in 378 studentenkamers. In de openbaar toegankelijke ruimten op de begane grond en verdiepingen zullen bewoners en bezoekers de lange zichtlijnen in het gebouw nog optimaal kunnen beleven.

K+ Adviesgroep heeft de integrale advisering op het gebied van Akoestiek, Bouwfysica, Brandveiligheid en Technische installaties voor haar rekening genomen.

http://www.dearchitect.nl/nieuws/2016/11/28/eiffelgebouw-braaksma-en-roos.html

 

 


 

23-11-2016
Stadsvernieuwing Zaandam

In Zaandam-West, vlakbij het Station zal een typisch Zaanse buurt gebouwd worden, genaamd "De Zaag". De naam De Zaag verwijst naar de historie van het gebied. Vroeger stonden hier namelijk houtloodsen en een zagerij.
De circa 74 woningen van fase 1 bestaan uit loftwoningen, boulevardwoningen en hofwoningen en worden gebouwd in zeven bouwblokken vlak bij de recent gerealiseerde ROC. Het ontwerp van Laurey Architecture & Environment is geïnspireerd op de typische Zaanse Bouwstijl. Aansluitend aan de realisatie van de Zaag is de intentie om in het zelfde gebied fase 2 op te starten, waarbij circa 180 studio’s gerealiseerd worden bestaande uit ongeveer 60 m hoogbouw en zo’n 220 studio's uitgevoerd als carré met een binnenterrein.
Samen met Laurey Architecture & Environment, Van Rossum als constructeur, Snoeren Bouwmanagement wordt het gehele ontwerp uitgewerkt.
K+ Adviesgroep verzorgt de gehele integrale advisering op het gebied van Bouwfysica, Geluid, Brandveiligheid en Technische installaties worden geheel in 3D (Revitt) uitgewerkt zodat bij de realisatie alles direct door de installateur nader uitgewerkt kan worden, zonder tegen verrassingen aan te lopen. 
 


 

 

 

14-11-2016
K+ Adviesgroep scoort in top 10 van Nederlands meest ZEZ (Zeer EnergieZuinige) utiliteitsgebouwen Renovatie

Met de Bredeschool de Springplank te Amsterdam staat K+ Adviesgroep op plek 7 van de door RVO.nl opgestelde ranglijst van meest energiezuinige renovatieprojecten Utiliteit terecht te komen.
Label A+, Energie-Index 0,69.
Het schoolgebouw van brede school de Springplank in Heino was verouderd en voldeed niet meer aan de huidige eisen voor onderwijs. Bovendien was er meer ruimte nodig. De school overwoog nieuwbouw, maar het bestaande pand was een gemeentelijk monument. De gemeente droeg bij aan het renovatieproces en realiseerde tevens een kleine uitbreiding.
De buitenzijde, binnenzijde en de indeling met klassiek gangenpatroon zijn zo veel mogelijk gehandhaafd. De gevel en het dak van het gebouw werden aanzienlijk verbeterd. Aan de binnenzijde kreeg de gevel isolatie (binnenisolatie) en er is HR++-glas aangebracht. Buitenzonwering moet de zonbelasting zo laag mogelijk houden.
Voor de opwekking van warmte en koude is er een warmtepomp in combinatie met warmte/koudeopslag (WKO) gebruikt. Voor afgifte wordt in de lokalen gebruikgemaakt van vloerverwarming/koeling. Een centraal balansventilatie systeem wordt gestuurd op aanwezigheid. Het streven was een frisse scholen klasse A, maar door de beperkingen van het monument werd dit uiteindelijk klasse B.
Door de combinatie van bouwkundige en installatietechnische maatregelen werd voor de volledig gemoderniseerde, monumentale school energielabel A+ gerealiseerd.


 
 


 

 

 

01-11-2016
Energielabels 50-tal Dela vestigingen

DELA coöperatie heeft K+ Adviesgroep de opdracht verstrekt om voor een 50-tal van hun gebouwen het energielabel conform de BRL 9500 te bepalen. Aangezien het maatschappelijk verantwoord ondernemen bij DELA coöperatie hoog in het vaandel staat, worden aanvullend voor de gebouwen maatwerkadviezen opgesteld, waarmee de gebouwen op een label A gebracht kunnen worden.

 
 


 

31-10-2016
Voormalig UWV Kantoor Arnhem 

Twee jaar geleden stond het er nog droevig, vervallen en verlaten bij. Graffiti op alle muren, dichtgetimmerde ramen en het onkruid kniehoog tussen de tegels. Vandaag bruist het voormalig UWV Kantoor aan het Eusebiusplein in het hartje van Arnhem als nooit tevoren. Gesitueerd rondom een moderne nieuwe binnentuin zijn de kantoorvloeren getransformeerd naar 94 zelfstandige studio’s, elk voorzien van eigen douche, toilet en keuken.
In opdracht van Camelot en in samenwerking met De Loods architecten en Bolwerk Weekers is een extreem snel ontwerptraject doorlopen en is afgelopen oktober het pand feestelijk in gebruik genomen.
K+ Adviesgroep verzorgde de gehele integrale advisering op het gebied van Akoestiek, Bouwfysica, Brandveiligheid en Technische Installaties.

 
 


 

 

 

 

18-10-2016
Brede Maatschappelijke Voorziening De Henkhof in Merkelbeek 

Brede Maatschappelijke Voorziening De Henkhof in Merkelbeek is op 15 oktober j.l. na een renovatie en een uitbreiding officieel feestelijk heropend.
De Henkhof is een maatschappelijke voorziening en biedt plaats aan de vele verenigingen die Merkelbeek rijk is. In de nieuwbouw is o.a. een ontmoetingsruimte met entresol gerealiseerd met een mooi uitzicht op de tennisbanen. De Henkhof mag met recht een breed maatschappelijke voorziening genoemd worden. K+ Adviesgroep is betrokken geweest bij het ontwerp van de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties tot en met de oplevering. Het project met ontwerp van Maurice Damen van M3D Ontwerp + Advies is binnen het gestelde budget en de planning gerealiseerd.

 

http://loo-tv.nl/content/bmv-merkelbeek-officieel-geopend


 
 


 

-10-2016
Kindcentrum het Talent te Asten

Op 13 oktober is Kindcentrum het Talent te Asten feestelijk geopend. Het nieuwe Kindcentrum is een samenwerking van basisschool het Talent, Kinderopvang Korein en Peuterspeelzaal Pinkeltje. K+ Adviesgroep is vanaf ontwerpfase tot aan oplevering betrokken geweest bij de nieuwbouw. In diverse fases van de bouw hebben we advies uitgebracht voor de installaties, akoestiek en bouwfysica. Door in de ontwerpfase samen met Architecten aan de Maas en Bolwerk Weekers in BIM samen te werken zijn diverse disciplines al in een vroege fase van het ontwerp optimaal op elkaar afgestemd..

 

 
 


 

 

 

14-10-2016
Herbestemming Moller college Waalwijk

Het in Waalwijk gelegen voormalige Moller College wordt getransformeerd tot een exclusief appartementengebouw met servicefaciliteiten. Namens de eigenaren Schakelring en Ban Bouw verzorgt Rezidenz Development uit Eindhoven de ontwikkeling van de circa 45 luxe huurappartementen, het restaurant, de lounge en wellnessruimtes in Residentie Moller. Elk appartement krijgt een eigen terras of balkon en de toekomstige bewoners hebben uitzicht op één van de 2 royale binnentuinen. De transformatie start in 2017. Samen met Rezidenz, De Loods architecten en adviseurs en Archimedes Bouwadvies vormt K+ Adviesgroep bv het ontwerpteam, waarbij de gehele integrale advisering op het gebied van akoestiek, Bouwfysica, Brandveiligheid en technische installaties wordt verzorgd.

 

 
 


 

 

15-09-2016
Renovatie Molenbossenflats Venlo

De renovatie van het eerste flatgebouw van in totaal vier nadert zijn voltooiing.
En het moet gezegd worden: een eindresultaat om met z'n allen trots op te zijn.

Diverse verschillende nieuwe indelingen die per bewoner gekozen konden worden, een uitbreiding met een volwaardig balkon en een nieuwe entree maken dit een toekomstbestendig gebouw, waarbij energiezuinigheid, comfort en uitstraling weer helemaal bij de tijd zijn.

 

 
 


 

 

12-05-2016
Hotel Nassau in Breda

Aan de Nieuwstraat in Breda is door Bouwbedrijf Van de Ven het Erfgoedcomplex gerestaureerd en getransformeerd naar vijfsterren hotel Nassau. Vroeger was het complex eigendom van de Orde der Franciscanessen, maar het pand was in verval geraakt door lange leegstand.

Door K+ Adviesgroep zijn voor het complex adviezen opgesteld op het gebied van ruimteakoestiek, interne geluidwering en de wering van geluid naar buiten. Onderdeel van dit monumentale complex is ook een prachtige kapel, die gebruikt zal gaan worden voor diverse activiteiten, waaronder feesten.
Omdat vlakbij de locatie woningen zijn gelegen, is een goede geluidisolatie van belang. Het mooie karakter van de kapel mag niet verloren gaan, waardoor het goed akoestisch isoleren van het pand niet eenvoudig was. Als inpandige geluidbuffer zijn twee grote glazen puien geplaatst, tussen apsis en zaal en tussen koor en zaal.
De aangrenzende Oranjerie en het restaurant Liefdegesticht dienen ook als geluidbuffer naar de omgeving. De bestaande glas in loodramen zijn voorzien van zware akoestische voorzetbeglazing. Boven het gewelfde plafond van de kapel is geheel uit het zicht een extra geluidisolerend plafond aangebracht om geluiduitstraling via het dak te voorkomen. De akoestische voorzieningen zijn daarmee prachtig opgenomen in de architectuur van de kapel. Een geluidmeting heeft inmiddels aangetoond dat aan de streefwaarde wordt voldaan.

 
 09-03-2016

Tijdelijk congrescentrum voor EU-top

Binnen slechts enkele maanden heeft bouwspecialist Neptunus in Amsterdam op het marineterrein een immens herbruikbaar congrescentrum van 8.000 m2 geplaatst voor het EU-voorzitterschap van Nederland.

Dit halfjaar zal deze tijdelijke accommodatie onderdak bieden aan ministers, leden van de Europese Commissie en ambtenaren die in Nederland bijeenkomen. Het complex is energiezuinig en wordt na het voorzitterschap gedemonteerd en hergebruikt. Een deel van de dagelijks benodigde energie wordt opgewekt door zonnepanelen die op het dak zijn geplaatst. Het is het meest geavanceerde tijdelijke complex in Nederland.

Het Europagebouw bestaat uit zes tijdelijke hightech gebouwen en telt meerdere congreszalen, lounges, een theater, tolkencabines en vergaderzalen. Een indrukwekkend glazen atrium van 150 m2 vormt het decor voor de binnentuin van het complex. De buitengevels zijn verfraaid met façadeaankleding en 3D-geprinte bankjes. Het interieur heeft een typisch Nederlandse signatuur. Zo zijn de verlaagde plafonds deels met een wolkenprint bedrukt, werd er vloerbedekking met Delfts blauwe print toegepast, en is het demontabele gebouw aangekleed met onder andere foto´s van invloedrijke personen uit de Nederlandse historie. Hierdoor zullen veel bezoekers niet in de gaten hebben dat ze in een tijdelijk gebouw zijn.

In opdracht van Neptunus Structures heeft K+ Adviesgroep onder andere de integrale Brandveiligheid van dit project geadviseerd. Naast de omvang van brandcompartimenten, is het vluchten bekeken, zijn de brandtechnische installaties geadviseerd en is gekeken naar brandoverslag. Ook is het ontruimingsplan door ons opgesteld, inclusief de ontruimingsplattegronden.

 

 
 
 

 

 

 

11-01-2016
K+ Adviesgroep ook voor Design en Build projecten

Steeds vaker maakt K+ Adviesgroep als bouwfysisch en installatieadviseur deel uit van een Design en Build team.
Door onze kennis en onze pragmatische aanpak zijn wij een graag geziene partij bij een dergelijk traject.
Lees hierover in het Blad “In de Steigers”. Klik op onderstaande foto.
 

 
 

 

 

 

26-11-2015
Van Klooster naar Design hotel

K+ Adviesgroep heeft van 3W Real Estate de opdracht gekregen voor de advisering op het gebied van Technische Installaties, Bouwfysica & Akoestiek en Brandveiligheid voor de verbouwing van Pradoegebouw te Valkenburg naar een Designhotel.

Vanwege de prominente ligging langs de Oosterweg is het gebouw in grote mate gezichtsbepalend voor het centrum van Valkenburg. Daarnaast is het voormalige klooster van algemeen belang op grond van de architectonisch-historische kwaliteiten.
Het is van groot belang dat het Pradoegebouw een nieuwe invulling krijgt, waarmee de kwaliteit en het unieke karakter weer zichtbaar worden.
 

 
 


 

15-09-2015
Advisering Beukenrode

K+ Adviesgroep heeft van Aannemersbedrijf Jongen Venlo de opdracht gekregen voor de advisering op het gebied van Bouwfysica, Akoestiek & Brandveiligheid voor de verbouwing van een gedeelte van voormalig klooster Beukenrode tot woonzorgcomplex.

Beukenrode ligt op een voor Venray historische plaats. Ruim 300 jaar geleden werd hier een klooster der Franciscanen opgericht. In 1968 kreeg het klooster de bestemming verpleeghuis en het werd in 1989 nog eens grondig verbouwd. Naast de sfeervolle binnentuin is het verpleeghuis buiten omringd door veel groen. Vooral de grote beuken zijn bijzonder fraai. Beukenrode ligt tevens op loopafstand van het centrum van Venray. In Beukenrode wonen mensen met een psychogeriatrische of een somatische indicatie van het CIZ.
Bouwbedrijf Jongen is voornemens om een deel van het gebouw Beukenrode te Venray te vernieuwbouwen en hierin vanaf 2017 hoogwaardige zorg in nieuwe eigentijdse woonvoorzieningen te bieden. Hiertoe zal Bouwbedrijf Jongen 30 zorgappartementen voor mensen met een chronische zware somatische aandoening laten bouwen. Voorts zullen voorzieningen worden gerealiseerd voor ondersteunende functies.

Samen met SatijnPlus architecten, Bouwbedrijf Jongen Venlo en Volantis als constructeur zal de advisering worden uitgevoerd. Voor K+ Adviesgroep begint een dergelijk project altijd met het in bouwfysisch in kaart brengen van de huidige toestand, waarbij geluidmetingen, luchtdichtheid, Ultra-soon, thermografie en endoscopie worden uitgevoerd. Vervolgens zullen adviezen worden opgesteld om een veilig, en duurzaam pand te realiseren.

 

 
 
 

 

10-09-2015
Duurzaamheid kan ook mooi zijn: pak de virtuele tour door het Vernieuwde en duurzame ontmoetingscentrum van de Rabobank te Tilburg en omstreken

K+ Adviesgroep verzorgde de Breeam advisering met uiteindelijke een geweldige Excellent Breeam score. En dat bij een bestand gebouw.
Dat duurzaamheid ook mooi kan zijn bewijst het gebouw al aan de buitenzijde, maar maak ook eens de virtuele tour door het gebouw zelf en ervaar zelf de nieuwe kwaliteit.

Klik hier voor de virtuele tour.
 

 
 
 

 

03-09-2015
Immanuelschool Boskoop in gebruik genomen

De scholen zijn weer begonnen!
En voor de Immanuelschool betekende dat de eerste schooldag in de nieuwbouw aan de Boomgaard. In optocht liepen alle leerlingen met ballonnen achter de muziek aan vanaf de oude locatie naar hun nieuwe school. Na het hijsen van de vlag mochten ze voor het eerst naar binnen; onder-, midden- en bovenbouw ieder via een eigen ingang. Nieuwsgierige ouders namen een kijkje bij de het centrale kookpunt en het podium in de hal terwijl de leesmoeders de 19m lange boekenbrug inrichtten.

Tijdens de opening waren er veel enthousiaste reacties; wat een feest; zoveel daglicht en al die frisse kleuren! We zijn zo blij met de rust die het interieur uitstraalt. Het is niet alleen mooi: er is ook zoveel veel ruimte en hoogte en de akoestiek en het klimaat zijn zo goed.
Omdat K+ Adviesgroep de integrale bouwfysische en installatietechnische advisering heeft verzorgd, zijn we natuurlijk trots op deze opmerkingen
We sluiten ons graag aan bij de woorden van de directeur Cees: het was al een prachtig gebouw, maar vanaf vandaag is het een prachtige school. En zo voelt het ook; we waren zelf al enthousiast over het eindresultaat, maar van al die blije gezichten werden we pas echt trots. Daar doe je het voor! 

 
 

 

 

 

 

 

 

31-08-2015
Rabobank Ontmoetingscentrum Tilburg behaald Breaam-NL Excellent oplevercertificaat
 

 

Uitreiking van Breeam Excellent oplevercertificaat bij ontmoetingscentrum Rabobank Tilburg.
Van links naar rechts:
(Olaf Ritchi: Breeam Expert, K+ Adviesgroep, Sannie Verweij, Breeam assessor, Sannie Verwije Advies, Wim Bens, Directeur Rabobank Tilburg, Annemarie van Doorn, directeur DGBC

Na een verbouwing van negen maanden is in mei 2015 het nieuwe ontmoetingscentrum door de Rabobank in gebruik genomen.
Nadat in augustus 2014 reeds een Excellent Breeam ontwerpcertificaat was behaald is ook het Breeam Excellent certificaat behaald en afgelopen 21 augustus 2015 tijdens een feestelijke bijeenkomst overhandigd door de directeur van de DGBC aan de Rabobank Directeur van het ontmoetingscentrum.

De grondige verbouwing was nodig omdat het gebouw niet meer voldeed aan de wensen van de huidige tijd. De gebruikers hadden last van tocht, de luchtkwaliteit was onvoldoende, de temperatuur was niet zoals gewenst en de Rabobank vindt het daarnaast belangrijk om een plek te creëren waarin mensen elkaar fysiek kunnen ontmoeten. Dit nieuwe Ontmoetingscentrum leent zich hiervoor, voor zowel kleine persoonlijke ontmoetingen als juist ontmoetingen met grote groepen.

Voor en tijdens de verbouwing speelde duurzaamheid een belangrijke rol. In alle ontwerpkeuzes was het duurzaamheidaspect mede bepalend.

 

Duurzame maatregelen
De gevel van het pand is opnieuw bekleed met hoogwaardige isolatie, het sanitair is waterbesparend en voorzien van spoelkeuzeknoppen voor een laag waterverbruik en het pand heeft energiezuinige verlichting met bewegingssensoren. Daarnaast ligt op het dak 150m2 aan zonnepanelen. De bouwmaterialen die zijn gebruikt hebben een duurzaam keurmerk en zowel tijdens de bouw als nu in het Ontmoetingscentrum wordt afval gescheiden aangeboden. Er is een groen dak aangelegd en tevens een insectenhotel geplaatst. Het buitenterrein is voorzien van diverse groenpartijen.
Het gebruik van het OV wordt door de aanwezigheid van schermen met hierop de reisinformatie sterk gestimuleerd. Voor de fietsers is een fietsenstalling en douchegelegenheid gerealiseerd. Tevens zijn een drietal elektrische oplaadpalen aangebracht.

Zeer bijzonder is dat de bestaande klimaatinstallatie zoveel mogelijk is gehandhaafd. Deze was nog in een goede staat. Door het uitbreiden van deze installatie met een warmtewiel en gasabsorptie-warmtepompen is het rendement aanzienlijk verbeterd. Ook is het bestaande klimaatplafond na een grondige reiniging opnieuw gebruikt.

Ook tijdens de bouw zijn veel duurzame maatregelen getroffen. Naast genoemde uitgebreide afvalscheiding is ook veel aandacht geweest voor het beperken van de hinder voor de omgeving. De omgeving is op de hoogte gehouden van de bouwactiviteiten.

Excellent
Het waarmaken van de duurzaamheidambitie van het ontwerp naar daadwerkelijk gebouw in de praktijk is een weg met vallen en opstaan. Na een wat stroeve beginfase begon bij alle betrokkenen het Breeam enthousiasme te groeien en was bij iedereen de wens om de ambitie ook waar te maken. Het nieuwe ontmoetingscentrum moest een visitekaartje worden voor de Rabobank, maar zeker ook voor alle betrokkenen bij het ontwerp en de realisatie.

En zoals Annemie van Doorn, directeur van de DGBC, dan ook aangaf, “moet je toch wel erg je best doen wil je voor een bestaand gebouw een Breeam Excellent score behalen”
Dat dit uiteindelijk gelukt is, is een kroon op ieders werk .

K+ Adviesgroep
Naast een onderzoek naar de bouwfysische kwaliteit van de bestaande gebouwschil heeft K+ Adviesgroep opgetreden als Breeam Expert en heeft tijdens de ontwerpfase de besteksteksten “Breeam-proof” gemaakt en diverse berekeningen uitgevoerd en documenten opgesteld (daglichttoetreding, MAT 1, MAT 5, gebruikshandleiding, TRA-credits). Tijdens de uitvoering is de aannemer ondersteund met de invulling van de relevante Credits (MAN, WST, geluidberekeningen) en zijn diverse metingen uitgevoerd. Tenslotte is de bewijslast opgesteld en aangeleverd aan de assessor.

Meer informatie
Door de Rabobank is een film van 5 minuten gemaakt waarin u de verbouwing van 9 maanden in vogelvlucht kunt bekijken.

Klik hier om de verbouwingsfilm te bekijken. 

 

 

 

10-07-2015
Transformatie kloostercomplex Breda tot 1e vijfsterrenhotel in Brabant

In Breda wordt het rijksmonument “Erfgoedcomplex” aan de Nieuwstraat, bestaande uit drie 15e- en 16e eeuwse hofwoningen, het bakstenen “Liefdesgesticht” en de Neo-Gotische kapel gerestaureerd en omgebouwd tot een luxe vijfsterrenhotel.

Met de herontwikkeling blijft een waardevol erfgoedcomplex in één van de oudste straten van Breda behouden. Vanaf de veertiende eeuw is de Nieuwstraat de woonplaats van belangrijke edellieden als Jan van Polanen III, graaf Jan IV van Nassau en schout Assendelft. Na jarenlange leegstand en verloedering worden door Bouwbedrijf van de Ven uit Veghel de hofhuizen in oude glorie hersteld en omgevormd tot het eerste vijfsterrenhotel in Brabant.
K+ Adviesgroep adviseert Bouwbedrijf Van De Ven Uit Veghel op het gebied van Bouwfysica en Akoestiek.

Bijgevoegd enkele foto’s van de maquette die een goed beeld geeft van de toekomstige situatie.
 

 
 

 

 

 

 

 

26-06-2015
Geluidonderzoeken bij 200 woningen in Tilburg en Eindhoven

In de wijk Tongelre in Eindhoven ondervinden ca 115 woningen geluidhinder ten gevolge van de treinen op het spoor. In opdracht van de Gemeente Eindhoven voert K+ Adviesgroep bij alle woningen een gebouwinspectie uit. Indien de bestaande geluidwering onvoldoende is worden geluidwerende maatregelen bepaald en vervolgens besproken met de bewoners.
Hierna zal een definitief plan worden opgesteld en zal een aannemer geselecteerd worden die de voorzieningen gaan aanbrengen.
Ook deze aanbesteding verzorgt K+ voor de gemeente, waarna tijdens de uitvoering toezicht gehouden zal worden en afgesloten wordt met een bouwkundige oplevering per woning.

Ook in opdracht van de Gemeente Tilburg zal K+ Adviesgroep dit gaan uitvoeren bij ca. 85 woningen in het centrum van de stad.

Naast de akoestische berekeningen wordt het gehele projectmanagement en de contacten met de bewoners door ons uitgevoerd. Een mooie en complexe klus omdat er eigenlijk sprake is van 200 individuele opdrachtgevers, die precies willen weten wat er aan hun woning gaat gebeuren.
Hierbij kunnen we terugvallen op een jarenlange ervaring in dit soort projecten en vele tevreden woningeigenaren.
.

 


 

 

 


 

 

 

 

15-06-2015
Renovatie brede school de Rank Sprang-Capelle
 

Mooi artikel op de site www.onderwijsenbouw.nl over de renovatie van de brede school de Rank te Sprang-Capelle.

Bij de renovatie van het schoolgebouw zijn de complete werktuigkundige en elektrotechnische installaties vervangen, waaronder het voorzien van een ventilatiesysteem dat voldoet aan de eisen van Frisse scholen. Naast de advisering van de installatie heeft K+ Adviesgroep bv ook bouwfysisch en akoestisch advies uitgebracht met betrekking tot de nieuwe dakopbouw en nagalm in de leslokalen en het leerplein.

 


 

 

 

 

20-05-2015
Renovatie GGD gebouw te Heerlen

K+ Adviesgroep heeft onlangs de integrale adviesopdracht ontvangen voor de renovatie van het bestaande kantoor en ambulancepost van de GGD te Heerlen.
Exaedes Bouwrealisten heeft het advies verstrekt om in plaats van nieuwbouw het bestaande gebouw te hergebruiken, waarbij middels diverse ingrepen aan gebouwschil en installaties invulling gegeven kan worden aan de toekomstige huisvestigingsvisie van de GGD.
Studies in de initiatieffase hebben aangetoond dat een (gedeeltelijk) hergebruik van de bestaande kantoorlocatie tot de economisch meest verantwoorde oplossing voor huisvesting zal leiden.

De GGD ZL wil als maatschappelijk verantwoord opererende, eigentijdse professionele organisatie gehuisvest zijn in een duurzaam kantoorgebouw.

Het begrip duurzaamheid heeft betrekking op diverse aspecten, zoals beperking van het energieverbruik, het materiaalgebruik, de kwaliteit van het binnenklimaat, de leefbaarheid van de omgeving en het ecologisch evenwicht.
Het maximaal gebruiken van het huidige gebouw en de installaties sluit bij deze duurzame ambitie naadloos aan en zal worden verankerd door het nastreven van een Breeam Very Good score.

K+ Adviesgroep zal de gehele advisering verzorgen op het gebied van de Technische Installaties & Akoestiek, Bouwfysica, Brandveiligheid en zal tevens optreden als Breeam-expert.

Wederom een project binnen de portefeuille van K+ Adviesgroep waarbij een bestaand gebouw wordt aangepast en geschikt gemaakt wordt voor de toekomst en waarbij de duurzaamheid wordt uitgedrukt in een Breeam Score. Nagenoeg alle disciplines binnen K+ Adviesgroep komen bij dit soort projecten bij elkaar waardoor een optimaal ontwerp gemaakt kan worden.


  

 

20-05-2015
Goedkeuring brandveiligheid bedrijfspand Partner in Petfood te Ittervoort

Op vrijdag 24 april heeft de Brandweer Limburg-Noord haar goedkeuring verleend voor wat betreft de brandveiligheid van het bedrijfspand Partner in Petfood te Ittervoort.

K+ Adviesgroep heeft middels een risicogerichte aanpak aangetoond dat de aanwezige doorbroken brandscheidingen niet hersteld hoeven te worden. Op deze manier wordt de continuïteit van het productieproces gewaarborgd en zijn er grote kosten bespaard gebleven.30-04-2015

De kracht ligt in 3D

In de recente uitgave van het blad itannova staat een mooi artikel over de ontwikkeling van BIM binnen K+ Adviesgroep.

Wilt u meer informatie ontvangen over de werkwijze van K+ Adviesgroep en onze mogelijkheden met BIM, neem dan contact op met Walter Leurs.
w.leurs@k-plus.nl

Klik hier artikel te lezen.


 

 

 

28-04-2015
Verbouwingsfilm  Rabobank Tilburg

Het Rabobank Ontmoetingscentrum is na een ingrijpende renovatie, onlangs heropend. Deze film beschrijft het gehele proces en laat de gemaakte keuzes zien.

K+ Adviesgroep heeft als Breeam-expert zijn steentje bijgedragen om de duurzame ambitie ook daadwerkelijk te verankeren in het ontwerp en de realisatie.

Klik hier om de verbouwingsfilm te bekijken. 

21-04-2015
IKC Stein: Hoogste punt

Op 20 april is het feit gevierd dat het hoogste punt is bereikt bij IKC Stein De Triviant. Samen met de toekomstige leerlingen is aan dit heugelijke feit een feestelijk tintje gegeven. Wethouder Leuken van de gemeente Stein en de directeur van de school, de heer Galema, hebben toespraken gehouden.

De kinderen hebben een zogenaamde tijdscapsule in een hiervoor voorziene sparing geplaatst. De viering is afgerond middels het loslaten van ballons.


 


 

 


-04-2015

Oplevering Uitvaartfaciliteit te Tiel
 

Op 15 april 2015 zijn de installaties van crematorium de Linge te Tiel opgeleverd. Voorafgaand aan de oplevering zijn er reeds een aantal controleronden geweest waardoor de oplevering relatief makkelijk heeft kunnen plaatsvinden en het aantal restpunten beperkt is.

Zowel van buiten als van binnen kan gesteld worden dat er een hoogwaardige locatie is gerealiseerd. Met de oplevering is de realisatiefase afgerond en kan de opdrachtgever Coöperatie Dela het pand gaan gebruiken.

Wij wensen Coöperatie Dela veel succes met de nieuwe aanwinst.


 


 

 

 

07-04-2015
De Brandweerkantine te Maastricht
 

Zaterdag 4 april stond in het Volkskrant Magazine een recensie van restaurant De Brandweerkantine in Maastricht. De oude brandweerkazerne aan de Capucijnenstraat is vorig jaar herbestemd, waarbij op de begane grond een restaurant en tentoonstellingsruimte is gerealiseerd.

Voor het verkrijgen van de horecavergunning is door K+ Adviesgroep een onderzoek uitgevoerd naar de noodzakelijke voorzieningen om te kunnen voldoen aan de geluideisen uit het Activiteitenbesluit. Omdat de bestaande rolpoorten uiteraard gehandhaafd moesten blijven, is aan de binnenzijde een tweede, akoestische schil aangebracht.

Die schil is wel verplaatsbaar, zodat de rolpoorten in de zomer kunnen worden opgelaten. Dat je door een portaal naar binnenkomt, heeft ook te maken met die akoestische schil. Grappig dat de recensent dat opmerkt, maar gelukkig niet ergerlijk vindt!


  

01-04-2015
Bouw Multifunctionele accommodatie Ell gestart

De bouw van het multifunctionele accommodatie Ell is inmiddels gestart.
K+ Adviesgroep is bij het project betrokken vanaf het voorontwerp tot en met de oplevering voor zowel de advisering van de werktuigkundige- en elektrotechnische installaties als advisering met betrekking tot de akoestiek en externe geluidwering.

Bij de start van het project is door de projectteamleden (architect, constructeur en adviseur) besloten om het gebouw te modelleren tot een BIM-model. Deze samenwerking heeft er o.a. tot geleid dat er een mooi ontwerp tot stand is gekomen. K+ Adviesgroep heeft het besteksmodel van de installaties vervolgens uitgewerkt naar een uitvoeringsgereed model van waaruit de werktekeningen voor de installateur worden geproduceerd.


 

 

30-03-2015
K+ Adviesgroep is lid van de Nederlandse Branchevereniging voor Luchtdichtheidsmetingen
 

K+ Adviesgroep voert luchtdichtheidsmetingen en thermografische onderzoeken uit volgens de kwaliteitsmaatstaven van de NBvL.Gebouwen worden steeds vaker gecontroleerd op luchtdichtheid. De metingen worden door verschillende bedrijven uitgevoerd met ieders eigen kennis en kwaliteit.
Doel van de vereniging is kwaliteitsverbetering voor luchtdichtheidsmetingen en thermografie en het uitvoeren van metingen conform éénduidige meetmethodieken.


 


 


12-02-2015

Loftwoningen in Lakfabriek
 

De voormalige Lakfabriek op het KVL-terrein in Oisterwijk krijgt een nieuwe bestemming. Op initiatief van BOEi en Nico de Bont, worden in het complex loftwoningen ondergebracht.

Hoe de huizen er uit gaan zien, mogen de toekomstige bewoners grotendeels zelf bepalen. Belangstellenden beslissen mee over de indeling van de fabriek en het soort woningen dat er moet komen. Wenink & Holtkamp architecten werkt de ideeën vervolgens uit in een concreet ontwerp.

Voor de herbestemming van de Lakfabriek gelden twee randvoorwaarden: de (ver)koopprijs van een woning bedraagt circa 185.000 euro en het industriële karakter van het erfgoedcomplex moet behouden blijven. Volgens BOEI en Nico de Bont biedt het plan vooral starters de eenmalige kans in een bijzondere omgeving een huis te verwerven, met een woonoppervlakte van circa 100 vierkante meter en een hoogte van 3,5 meter.

De Lakfabriek werd in 1925 gebouwd, als onderdeel van de Koninklijke Verenigde Leder (KVL) in Oisterwijk. In de fabriek werd het leer van een kleur en een krasvrije toplaag voorzien. Het gebouw staat niet te boek als officieel monument, maar is volgens de gemeente Oisterwijk behoudenswaardig.

K+ verzorgt de Bouwfysica, Akoestiek en Brandveiligheid en geeft advies mbt de Technische installaties.
 

 

 


 

 

 

 

28-01-2015
GPR berekening is geen sluitstuk
 

Gemeenten, of de ontwikkelaars zelf, vragen steeds vaker om een GPR-berekening bij de stukken voor de omgevingsvergunning, om zo de duurzaamheid van het bouwplan te toetsen. Daarbij worden vaak minimale eisen gesteld aan de score op de vijf gebieden (energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde). Als het ontwerp eenmaal gereed is, is het lang niet altijd mogelijk om nog de gewenste score te behalen.

Zo is het realiseren van een gebouw per definitie milieubelastend, dus een goede score is niet te halen zonder vooraf bewuste keuzes te maken, gericht op een zo laag mogelijke milieubelasting. Het energetisch gunstige triple glas is bijvoorbeeld meer milieubelastend dan HR++ glas, zodat dit slecht scoort bij milieu. Ook de toepassing van PV-panelen is energetisch gunstig, maar zeer nadelig voor de milieubelasting. Tegenstrijdigheden dus binnen hetzelfde programma.


Daarom is het zaak dat als men een duurzaam gebouw wil realiseren, al dan niet onder druk van de gemeente, al voor het maken van het ontwerp advies in wordt gewonnen hoe die duurzaamheid op alle fronten kan worden gerealiseerd. Hierdoor wordt voorkomen dat dure maatregelen moeten worden toegepast om de score nog wat te verbeteren. En bovendien wordt bewust ontworpen, met het oog op de toekomst.
 

 

 

 

 


 

 

 

 

20-01-2015
Crematorium Leidsche Rijn te Utrecht
 

Coöperatie Dela is begonnen met de bouwactiviteiten voor het crematorium Leidsche Rijn. Het gebouw is markant te noemen met de natuurlijke vormen en de groene elementen. Niet alleen de vormgeving straalt duurzaamheid uit. Ook het installatieconcept kan als duurzaam worden betiteld. Naast warmtepompen, LED-verlichting en intelligente aansturing van de ventilatie worden ook de interne energiestromen zo optimaal als mogelijk benut. Naast het installatieconcept heeft K+ Adviesgroep bv ook de concepten voor brandveiligheid en voor de ruimteakoestiek bepaald. Tenslotte heeft K+ Adviesgroep bv de opdrachtgever, Coöperatie Dela, en de architect, Povše & Timmermans architecten en ingenieurs, ondersteunt bij het opstellen van de benodigde documenten voor het aanvragen van de omgevingsvergunning.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

13-01-2015
Transformatie Kantoor Arnhem
 

Vlak bij het centrum van Arnhem wordt een kantoorgebouw van ca. 4200 m2, dat al vier jaar leeg staat getransformeerd naar ca. 72 wooneenheden. Op initiatief van Camelot zal dit bestaande gebouw specifiek voor jongeren worden herontwikkeld.
De hoofdconstructie zal behouden blijven en er zal worden getracht om zoveel mogelijk van de schil en inrichting intact te laten.
Wel zal er de nodige aandacht zijn voor een energetisch goed ontwerp en zullen duurzame technieken in het bestaande gebouw worden opgenomen.
K+ Adviesgroep verzorgt de gehele integrale advisering op het gebied van de technische installaties en de Bouwfysica, Akoestiek en Brandveiligheid.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

12-01-2015
Goedkoper Duurzaam Wonen – Investeer slim in uw woning!
 

In samenwerking met Provincie Limburg, Gemeente Echt-Susteren en Gemeente Kerkrade biedt
K+ Adviesgroep bv een adviesrapport aan tegen een sterk gereduceerde prijs van 35 euro.

Goedkoper Duurzaam Wonen laat zien of het interessant is om uw woning te verduurzamen.
Onderzocht wordt of het isoleren van de spouwmuur, het dak en de begane grondvloer, maar ook HR++ beglazing voor u geld oplevert.
Ook wordt er gekeken of de installatie van zonnepanelen of een HR-ketel in combinatie met een zonneboiler voor u interessant is.

Een deskundig en onafhankelijk advies, bespaar slim!

Voor meer informatie over het project , kijk vanaf
zaterdag 17 Januari op:

www.goedkoperduurzaamwonen.nl

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

12-01-2015
Integrale Oplevermetingen aan gebouwen en de installaties
 

Onze twee jaar geleden opgerichte inspectiedienst heeft ook dit jaar weer uitstekend gedraaid. De vraag vanuit de markt naar een onafhankelijk ingenieursbureau die nagenoeg alle kwaliteitsmetingen aan een gebouw en de installaties tijdens één bezoek kan uitvoeren, nam ook dit jaar weer toe.
Binnen één dag meten wij de prestaties van een gebouw en rapporteren dit in een overzichtelijk document.
Doordat de verantwoordelijkheid steeds meer bij de uitvoerende partijen komt te liggen zal er steeds meer behoefte zijn aan een onafhankelijke prestatiemeting.

Bij deze inspecties wordt ook gebruik gemaakt van de tool “Snagstream”. Hiermee kunnen aan de hand van digitale markeringen op tekeningen eventuele tekortkomingen, aandachtspunten en voortgangen vastgelegd en direct naar de betrokken partijen worden gecommuniceerd.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

05-01-2015
K+ Adviesgroep adviseert renovatie Eiffelgebouw te Maastricht
 

Net voor het einde van 2014 heeft K+ Adviesgroep de prachtige opdracht verworven voor de advisering van de renovatie van het voormalige Sphinx sanitair fabrieksgebouw, ook bekend als “De Eiffel” te Maastricht.
De renovatie van het 35.000 m2 grote gebouw is een onderdeel van een totale ingreep in het gebied rondom de Eiffel.
Naast de Bouw van een Pathe bioscoop, een nieuw winkelcentrum en de renovatie van de Eiffel ontstaat een nieuw centrum in Maastricht.

Het voormalige fabrieksgebouw is eenvoudig, industrieel en door zijn omvang erg dominant in de omgeving. Het is een langgerekt gebouw en heeft acht lagen. De opgave is het gebouw zodanig te renoveren dat het geschikt is voor diverse toekomstige gebruikers.
Hierbij zal zeker rekening gehouden worden met een serieuze kandidaat voor de toekomst; namelijk The Student Hotel met de wens voor ca 360 kamers.

Het gebouw is middels een 3D pointcoud ingescand en zal voor het ontwerpteam (Braaksma & Roos en Brekelmans) het vertrekpunt zijn voor de verdere 3D (BIM) uitwerking.

K+ Adviesgroep zal de Technische Installaties ontwerpen en de advisering op het gebied van Bouwfysica, Akoestiek en Brandveiligheid verzorgen
 

 

 


 

 

 

18-12-2014
Glazen geluidscherm aan gebouw maakt bouwen appartementencomplex mogelijk

Vlak langs de onlangs geopende brede school en in de directe nabijheid van de A2, ontwikkelt Wonen Zuid 30 appartementen.
Door architect Frenken Scholl en aannemer Jongen-Meulen is middels een design en construct methode in record tempo dit plan ontworpen.

Bijzonder aan het project is de realisatie van een gehele glazen voorhangscherm ter plaatse van de galerij. Ten gevolge van de A2 wordt de maximaal toegestane geluidbelasting op de gevel overschreden.
K+ Adviesgroep heeft derhalve een voorhangscherm gedimensioneerd zodat voldaan werd aan de geluideisen en zijn tevens berekening uitgevoerd om ervoor te zorgen dat achter het scherm er sprake is van een buitensituatie zodat er geen aanvullende eisen werden gesteld aan de brandwerendheid van de woningen en de geluidwering naar de galerij.

Naast deze aspecten heeft K+ het installatie en energieconcept bepaald.
 

 

  

 

03-11-2014
Belang van luchtdichtheid in EPC veel groter

Door de gewijzigde rekenmethodiek voor infiltratie is het effect van deze infiltratie op de EPC berekening aanzienlijk gestegen. Hierdoor is het veel verstandiger om niet de forfetaire waarde te gebruiken maar deze Qv10 waarde nauwkeurig in te voeren. Voorwaarde is wel dat deze lagere Qv10-waarde na oplevering ook daadwerkelijk gemeten wordt.

K+ Adviesgroep helpt u met de beoordeling van de details en voert deze blowerdoor test graag voor u uit

 

 

 

 

 


03-11-2014
Pergamijn kiest voor geoptimaliseerde duurzaamheid

K+ Adviesgroep bv heeft in opdracht van Pergamijn onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden om het uitgebreide ontwikkelingsplan te Pey-Echt op een zo optimaal mogelijke wijze duurzaam in te vullen. In het onderzoek is specifiek aandacht besteed aan energiebesparing, comfortverbetering, CO2-reductie, investeringen, opbrengsten, terugverdienfactoren, enz. De beoordelingstermijn is hiertoe vastgesteld op 30 jaren.

Hiertoe is een groot aantal combinaties van bouwkundige installatietechnische energiebesparende technieken, waartoe diverse warmtepomptechnieken, dynamisch gesimuleerd, waardoor een nauwkeurig beeld van de te verwachten kosten en opbrengsten is verkregen.

Deze systematische benadering van duurzaamheid maakt het voor opdrachtgever mogelijk om in het woud van duurzame maatregelen de best passende te selecteren, en prioriteiten te stellen.
 

 

 
31-10-2014
Thermografische onderzoeken


K+ Adviesgroep voert een breed scala aan thermografische onderzoeken uit.
In onderstaand filmpje krijgt u een indruk van hetgeen wij voor u op bouwkundig vlak met behulp van infraroodtechniek kunnen betekenen.


  

 

 

21-10-2014
Crematorium Schollevaar te Capelle aan den IJssel Heropend


Op 17 oktober 2014 is in Capelle aan den IJssel het crematorium van Coöperatie Dela heropend. In een periode van vijf maanden heeft het bestaande crematorium een drastische metamorfose ondergaan zodat het gebouw weer voldoet aan de eisen van deze tijd en een optimale dienstverlening geboden kan worden.

In een relatief korte periode voor de bouwwerkzaamheden is door architect en adviseurs het ontwerp gemaakt. Hierbij heeft K+ Adviesgroep bv niet alleen zijn kennis van bouwfysica ingebracht, maar ook op installatietechnisch gebied. Er is uitgebreid aandacht besteed aan brandveiligheid en interne akoestiek. Daarnaast zijn de ontwerpen van de elektrotechnische en werktuigkundige installaties opgesteld, waarbij duurzaamheid een belangrijke factor was.
 

 

 

17-10-2014
Start Bouw units 4 en 5 Pergamijn te Pey-Echt


K+ Adviesgroep bv heeft in opdracht van Pergamijn de installaties voor de eerste groepswoningen (unit 4 en 5) uitgewerkt. Vanwege de complexiteit is er voor gekozen om de installaties te Bimmen. Hierdoor zijn in de vroegtijdig stadium alle inpassingsproblemen opgelost.

Inmiddels heeft de aanbesteding van de bouw- en installatietechniek van de betreffende units plaatsgevonden en is de uitvoering van de bouw gestart.
 

 

 
 

17-10-2014
Goedkoop Duurzaam Wonen


K+ Adviesgroep bv heeft van Provincie Limburg een subsidie ontvangen om onderzoek uit te voeren naar de mogelijkheid om bewoners van grondgebonden woningen te stimuleren om hun woning te verduurzamen. Hierbij staat kostenbesparing en comfortverbetering centraal. Het verbeteren van het energielabel met twee stappen staat centraal.

K+ Adviesgroep bv heeft hiertoe een aanvullende samenwerking gezocht met gemeente Echt-Susteren en gemeente Kerkrade. In beide gemeenten worden bewoners de mogelijkheid geboden om tegen minimale kosten een onafhankelijk energieonderzoek uit te voeren naar de best passende energiebesparende maatregelen. Hierbij kan gedacht worden aan de toepassing van PV-panelen, spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, verbeteren kwaliteit beglazing, HR-ketels of warmtepomptechnieken.
 

 

 
 


16-10-2014

Simulatiemodellen steeds vaker ingezet bij herbestemmingen


K+ Adviesgroep maakt steeds vaker gebruik van het programma Trisco om thermische simulaties te kunnen maken om bij met name Transformaties van gebouwen de specifieke bouwfysische knelpunten goed te kunnen adviseren.

Ook bij comfortklachten, wordt steeds vaker een beroep gedaan op deze simulaitemethode.

Met behulp van Trisco kunnen temperatuurstromen door bouwkundige constructies worden gevisualiseerd. We kunnen onder andere onderstaande zaken onderzoeken:

- Warmteverloop door bouwkundige constructies / bepalen van
  oppervlaktetemperaturen
- Thermische detailoptimalisatie
- Thermische weerstand van elementen
- Lineaire warmteverliezen
- Ruimteopwarming ten gevolge van verwarmingssystemen
- Invloed van bouwkundige keuzes op ruimtetemperaturen
  (bv. verdiepingshoge pui i.p.v. borstwering).

Onderstaand enkele voorbeelden

 

 

 

 09-10-2014
Crematorium Waerdse Landen geopend


Recent is het crematorium Waerdse Landen officieel geopend. Hiermee heeft Coöperatie Dela een hoogwaardig Uitvaartfaciliteit in de regio Heerhugowaard gerealiseerd.
Het pand kenmerkt zich door een open architectuur, waarbij vele natuurlijke materialen zijn toegepast. Ook bij het installatietechnisch ontwerp heeft duurzaamheid centraal gestaan. Het gebouw wordt door middel van warmtepompen verwarmd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van restwarmte uit het gebouw. De ventilatie-installatie is volledig behoefte afhankelijk gestuurd. De verlichting is in LED uitgevoerd en maximaal schakelbaar uitgevoerd. Naast de advisering van de installaties is K+ Adviesgroep bv ook nauw betrokken geweest bij de advisering van de interne akoestiek, bouwfysische aspecten en het brandveiligheidsconcept van het gebouw.

 08-10-2014
Medisch Centrum Berkel Enschot


Recent is in Berkel-Enschot een nieuw medisch centrum opgeleverd. Het betreft een verbouwing van een oud gebouw dat behoorde tot een kloostercomplex. In de nieuwe situatie zijn er onder andere huisartsen gevestigd in het pand. Een van de uitdagingen van dit project was om de installaties goed te integreren in het pand waarbij rekening gehouden moest worden met de bestaande constructies en esthetische wensen. K+ Adviesgroep bv heeft het installatie ontwerp verzorgd evenals de bouwakoestiek beoordeeld. 

 

  

08-10-2014
K+ Adviesgroep steekt de handen uit de mouwen tijdens
de DELA DoegoedWeek 2014’


Van onze goede relatie: Dela Uitvaartverzorging ontvingen we ook dit jaar de vraag om de deel te nemen aan de DELA DoegoedWeek. Elk jaar wordt door Dela Uitvaartverzorging aan een maatschappelijk sociale instelling de kans geboden werkzaamheden te laten uitvoeren in o.a. het gebouw waarin zij gehuisvest zijn. Het zijn meestal werkzaamheden waarvoor het reguliere budget van de instelling niet toereikend is zoals bv. achterstallig onderhoud.

Dit jaar werd er door Dela Uitvaartverzorging gekozen voor het Ritahuis aan de Hoogstraat in Eindhoven behorende tot de organisatie van Neos Nieuw Perspectief. Het Ritahuis is een 24-uurs voorziening in het kader van beschermd en beschut wonen. Het Ritahuis is bedoeld voor mensen met een AWBZ-indicatie Verblijf, die een sterke behoefte hebben aan stabiliteit en structuur in een prikkelarme omgeving.

Door een samenstelling van medewerkers van Dela Uitvaartverzorging, sponsoren en medewerkers van bedrijven die geregeld voor Dela Uitvaartverzorging werken waaronder K+ Adviesgroep, worden de volgende klussen geklaard: Verwijderen oude vloerbedekking, schilderwerkzaamheden in de gangen van de bewoners, egaliseren van vloeren, leggen van een nieuwe vloer, maken van een overkapping en het in elkaar zetten meubels.

Op de eerste dag was Remy van Loon namens K+ actief bij voornamelijk de schilderswerkzaamheden. Uiterst dankbaar werk, gezien de reacties van bewoners en medewerkers, dat goed was georganiseerd door Dela Uitvaartverzorging en de medewerkers van het Ritahuis.  

 

 

 

15-09-2014
IKC de Geluksvogel (BS 't Spoor) te Maastricht

Onlangs heeft K+ Adviesgroep de opdracht gekregen voor de advisering van de technische installaties met betrekking tot de nieuwbouw voor IKC de Geluksvogel (BS ’t Spoor) te Maastricht.
Basisschool 't Spoor, dat valt onder MosaLira stichting voor leren, onderwijs en opvoeding, heeft momenteel een vestiging in de wijken Limmel en in Nazareth. De school zal deze twee locaties volgens planning in de zomer van 2016 verruilen voor één nieuw modern schoolgebouw.
Het vernieuwde onderwijsconcept 'De Geluksvogel' vraagt om een flexibele, duurzame, en multifunctionele leeromgeving voor kinderen waarin veel aandacht is voor ICT en waar kinderen optimaal hun vaardigheden voor de 21e eeuw kunnen ontwikkelen. Dit alles in een natuurlijke groene omgeving. 08-09-2014
Aanscherping EPC en isolatie-eis per 01-01-2015

De energieprestatie eisen voor zowel de woning- als de utiliteitsbouw worden vermoedelijk per 1 januari 2015 aangescherpt. Het gaat grofweg om een halvering van de EPC vergeleken met het niveau van 2007.
In onderstaande tabel zijn de huidige en de eisen zoals beoogd per 1 januari 2015 aangegeven:

De gedifferentieerde eis zoals de partners van het Lente-akkoord hadden voorgesteld is overgenomen. Voor gevels wordt de Rc-waarde verhoogd van 3,5 naar 4,5 m2.K/W. Voor daken wordt de Rc-waarde verhoogd naar 6,0 m2.K/W. De Rc-waarde van begane grond vloeren wordt niet verhoogd en blijft 3,5 m2.K/W.
Bron: Lente-Akkoord


 05-09-2014
Renovatie Rabobank Tilburg behaald BREEAM, Excellent score

Afgelopen juli 2014 is door de DGBC een **** Excellent Ontwerpcertifcaat verstrekt voor de ingrijpende renovatie van de Rabobank te Tilburg. Een geweldig resultaat bij een te renoveren gebouw.
De wens van de opdrachtgever was dan ook om het oude gebouw zeer duurzaam te renoveren. De thermische isolatie van de buitenschil van het gebouw wordt aanzienlijk verhoogd, maar de bestaande installaties zijn zoveel mogelijk gehandhaafd en waar mogelijk voorzien van duurzame technieken.

Een maximale score is behaald bij het besparen van water en ook tijdens de bouwwerkzaamheden worden door de aannemer vele duurzame maatregelen getroffen. Door de ligging in het centrum van Tilburg nabij het station in combinatie met overige maatregelen, wordt het gebruik van het openbaar vervoer zoveel mogelijk gestimuleerd. Al deze maatregelen in combinatie met ecologische maatregelen en een hoge score op het gebied van gezondheid, zorgen voor dit resultaat.

K+ Adviesgroep heeft opgetreden als adviseur Duurzaamheid en Olaf Ritchi als Breeam-NL expert. Tevens zijn door K+ veel onderzoeken uitgevoerd die als bewijslast zijn gebruikt. Voor meer informatie omtrent Breeam kunt u copntact opnemen met;
o.ritchi@k-plus.nl
 


 

30-06-2014
Opdracht voor Geluidisolatie onderzoek bij 350 woningen te Valkenswaard


Als gevolg van de voorgenomen herinrichting van de Europalaan is de gemeente Valkenswaard verplicht om het geluidniveau binnen de woningen te toetsen aan de daarvoor geldende wettelijke normen.
In 2013 heeft de gemeente berekend welke geluideffecten ontstaan ten gevolge van het verkeer op de Europalaan. Daarbij is het geluidniveau op de gevel opnieuw berekend conform de inmiddels gewijzigde en strengere wettelijke rekenmethodieken. Aan de hand van de berekende waardes moet nu per woning bezien worden of en welke (aanvullende) geluidwerende voorzieningen nodig geacht worden. Om dat zeker te weten, is het nodig om de isolatiewaarde van de woning en de aanwezige geluidwerende voorzieningen concreet vast te stellen.
Hiertoe heeft K+ Adviesgroep bv de opdracht gekregen om bij al deze 350 woningen een onderzoek uit te voeren en te bepalen of de geluidwering van de huidige gevel voldoende is, of dat er aanvullende gevelmaatregelen getroffen moeten worden. Alle woningen zullen bezocht worden en isolatieplannen worden opgesteld en besproken met de bewoners.
 

 

 

26-06-2014
Renovatie Rabobank Tilburg in volle gang


De Renovatie van de Rabobank in Tilburg is gestart. Heerkens van Bavel bouw te Tilburg verzorgt deze aansprekende renovatie.
Lees op onderstaande website de berichtgeving vanuit de Rabobank zelf, waarbij ook wordt ingegaan op de duurzaamheid en de rol die Breeam hierbij heeft vervult. K+ Adviesgroep bv heeft de Breeam aspecten voor het ontwerp voor haar rekening genomen en ondersteund tevens de aannemer en de Rabobank bij het behalen van het oplevercertificaat.
 
https://www.rabobank.nl/particulieren/lokalebanken/tilburg/verbouwing_spoorlaan/
20-06-2014
Meting luchtdichtheid kantoor Distributiecentrum Lidl te London


In Northfleet (30 km buiten London) bouwt Aannemersbedrijf Van De Ven te Veghel in een recordtempo van 60 weken een geheel nieuw DC voor Lidl van ca 60.000 m2.
Om te kunnen bepalen of de luchtdichtheid wordt behaald heeft K+ Adviesgroep bv eerder de hallen gemeten en in juni waren de kantoren aan de beurt.
Omdat het project zich in de afbouwfase bevindt en veel mensen steeds van binnen naar buiten lopen, is het nagenoeg onmogelijk om deze test gedurende de reguliere dagperiode uit te voeren.
Dus hebben we onze meetbus later op de dag op de trein gereden en via de Eurotunnel naar Dover gereden. In de vroege avond begonnen met alle inwendige doorvoeren af te plakken om het gebouw geschikt te maken voor het uitvoeren van een goede meting volgens de Engelse randvoorwarden.
Om 04:00 in de nacht was de meting afgerond en konden we na drie uurtjes slaap de volgende dag de rookmetingen uitvoeren.
Al met al weer een prachtige afwisselende klus.

16-06-2014
Breeam: onbekend maakt onbemind,
maar niet voor K+ Adviesgroep bv


Dat de Breeam-NL methode steeds meer wordt toegepast is duidelijk te merken. Het aantal vragen hieromtrent neemt dan ook toe.
Ontwerpteams die ondersteuning nodig hebben bij het bepalen van de Breeam aspecten en uitvoerende partijen die worden belast met het moeten behalen van diverse Credits en hier hulp bij nodig hebben.
K+ Adviesgroep wordt dan ook steeds vaker gevraagd deze ondersteuning te verzorgen en uiteraard de noodzakelijke bewijslast op te stellen. Door onze kennis, opgedaan bij diverse projecten, weten we precies waar een assessor op let en kan gebruik worden gemaakt van de ervaring van eerdere projecten.
Samen met een Ecologisch adviesbureau en een milieutechnische ingenieursbureau kunnen wij zowel ontwerpende en uitvoerende partijen ondersteunen bij het opstellen van de vereiste bewijslast voor ALLE negen onderdelen binnen de Breeam methodiek.


03-06-2014
Commissioning voor Breeam certificaat Friesland Campina DMV


Bouwbedrijf Van de Ven te Veghel gaat op het industrieterrein Doornhoek nabij Veghel een ca. 30.000 m2 groot Distributiecentrum bouwen. Dit DC zal worden gebruikt door Friesland Campina DMV voor het opslaan van met name melkpoeder.
Het streven is om voor dit complex een Breeam-NL score Good (**) of Very Good (***) te behalen en wel voor het oplevercertificaat. Om de noodzakelijke bewijslast te genereren stelt K+ Adviesgroep bv het commissioningsplan (MAN 1) op, voert het akoestisch onderzoek uit (POL 8) en zal de luchtdichtheid en de thermische kwaliteit na realisatie controleren (ENE 26).


02-06-2014
Integrale prestatiemetingen Timpa Tholen


Waar voorheen de lingeriefabriek van Timpa in Tholen heeft gelegen, is nu in opdracht van Bouwfonds door Dura Vermeer een mooi complex van winkels en zorgappartementen gerealiseerd.

De appartementen zijn ruim van opzet en geven een prachtig uitzicht over de jachthaven van Tholen en de daktuin. Om een optimaal wooncomfort te kunnen bieden is er tijdens het proces veel aandacht geschonken aan kwaliteitsborging en bouwfysica.

 

Voor de oplevering heeft K+ Adviesgroep een integraal pakket van praktijkmetingen mogen uitvoeren in dit mooie complex om de gerealiseerde kwaliteit te spiegelen aan de beoogde kwaliteit. Toekomstige bewoners mogen zich verheugen op een prachtige woonomgeving!


03-04-2014
Succesvolle luchtdichtheidsmeting Nieuwbouw CSW ''Bestevaer'' in Vlissingen


In Vlissingen realiseert Fraanje aannemingsbedrijf een nieuw schoolgebouw voor de Christelijke Scholengemeenschap Walcheren. Een schoolgebouw waarin 22 lokalen, een gymzaal en een grote aula zijn ondergebracht.

Het gebouw bestaat uit in totaal 4 bouwlagen, de hoofddraagconstructie is opgebouwd uit een prefab betoncasco dit gecombineerd met geïntegreerde staalconstructies en kanaalplaatvloeren. Aan de achterzijde van het gebouw is de aula gesitueerd, opgebouwd uit een staalconstructie met staaldak. De half ronde gevel is geheel voorzien van een vliesgevel met diepe stijlen en diverse gekleurde glaspanelen. De gevels van het gebouw zijn opgetrokken in metselwerk en voorzien van kunststof gevelkozijnen.

Tijdens de oplevering heeft K+ Adviesgroep een luchtdichtheidsmeting van het volledige schoolgebouw mogen uitvoeren waaruit gebleken is dat het gebouw voldoet aan de strenge eisen. Een heel mooi resultaat voor de betrokken partijen en de toekomstige gebruikers van het gebouw
10-03-2014
Interview Olaf Ritchi als Breeam expert voor Rabobank Tilburg


De Rabobank te Tilburg gaat ingrijpend renoveren, waarbij het gehele bestaande gebouw opgeknapt zal worden.
De gebouwschil, installaties en interieur worden weer helemaal up to date gebracht, waarbij het uiteindelijk een zeer duurzaam gebouw gaat worden.
Om de duurzaamheid in het gehele ontwerptraject te borgen is het doel om een Breeam-NL score te behalen van Very Good (***). In dat kader is Olaf Ritchi van K+ Adviesgroep bv als Breeam Expert aan het ontwerpteam toegevoegd.
Om de klanten van de Rabobank op de hoogte te brengen van de komende verbouwing is er een online magazine gemaakt waarin uitleg wordt gegeven over deze plannen. Onderdeel van dit online magazine is een film, waarin ook Olaf Ritchi aan het woord is en nadere uitleg geeft omtrent het aspect duurzaamheid bij dit project.

Klik hier voor het bekijken van het interview.

22-02-2014
Brede school te Boskoop


Onlangs de opdracht gekregen van OLCO Advies & Management, voor de advisering van de Technische Installaties en de Bouwfysica, Akoestiek en Brandveiligheid voor de nieuwbouw van de Brede School Waterrijk te Boskoop.
De school krijgt twee hoofdgebruikers met elke een eigen visie op de dienstverlening aan leerlingen en wordt aangevuld met een kinderopvang. Het architectonisch ontwerp is van de hand van Atelier PRO Architecten B.V. Het nieuwe gebouw dient energiezuinig te zijn en te voldoen aan Frisse Scholen Klasse B.
22-02-2014
Calvarieklooster te Maastricht


Onlangs heeft K+ Adviesgroep bv de opdracht ontvangen van Okko project uit Eindhoven en Brinvast om de integrale advisering te verzorgen voor de renovatie en herbestemming van het voormalige Calvarieklooster in het hartje van Maastricht.
Samen met SatijnPlus architecten en Palte als constructeur, zal het oude gebouw geschikt worden gemaakt voor appartementen en stadswoningen en zal het plan aangevuld worden met nieuwbouw van appartementen en aangevuld worden met zorgappartementen voor het Martha Flora huis, een gespecialiseerd verpleeghuis voor mensen met een dementie.
21-02-2014
Luchtdichtheidsmetingen / Blowerdoor
 

We isoleren onze gebouwen steeds beter om de energiebehoefte en de energiekosten te beperken. Luchtlekkages in de aansluitingen van bouwelementen hebben een aanzienlijk aandeel als het gaat om warmteverliezen door de uitwendige scheidingsconstructie van een gebouw.
Bij een luchtdichtheidsmeting wordt een gebouw met behulp van speciaal daarvoor ontwikkelde apparatuur in een onder- of overdruksituatie gebracht. Eventuele luchtlekken in de gebouwschil worden opgespoord en inzichtelijk gemaakt met behulp van rookdetectie en / of warmtebeelden.

Waarom luchtlekkages in een gebouw ongewenst zijn:
• Onnodige warmteverliezen in de winter en koelverliezen in
  de zomer
• Condens en vochtproblemen met schade tot gevolg
• Comfort en tochtverschijnselen
• Beperkt een goede werking van het ventilatiesysteem
• Verminderde geluidisolatie en brandveiligheid
• Ongezond binnenklimaat.De lekverliezen door naden en kieren worden nauwkeurig gemeten conform de voorschriften uit NEN 2686 en de NEN-EN 13829. Metingen kunnen worden uitgevoerd in zowel nieuwbouw als bestaande bouw en van een eenvoudig woonhuis tot aan een distributiehal of een ziekenhuis.

19-02-2014
Opdracht voor advisering KIA te Landgraaf


K+ Adviesgroep heeft onlangs de opdracht verworven voor de advisering van het nieuw te Bouwen Kennis, Informatie en Adviesplein (KIA) te Landgraaf.
Het project bestaat uit een nieuw te bouwen gebouw en een aanpassing van het bestaande gemeentehuis. Het KIA wordt voor de burgers van Landgraaf een centrale ontmoetingsplaats, waarin een bibliotheek, vrijwilligerscentrale, Frontoffice gemeente, Gilde Landgraag, en Seniorenweb centraal gehuisvest worden.
K+ zal het volledige ontwerp verzorgen van de Technische Installaties alsmede de advisering van de Bouwfysica, Akoestiek en Brandveiligheid.

Het ontwerp is van architectenbureau Diederen Dirrix uit Eindhoven.

13-01-2014
WoZoCo Hushoven te Weert


In samenwerking met Wonen Limburg en Stichting Land van Horne ontwikkelt Aannemersbedrijf Louis Scheepers een woonzorgcomplex met circa 81 zorgappartementen, 30 PG-plaatsen verdeelt over 3 groepswoningen, een grand-café en een centrale ontmoetings- en activiteitenruimte in Weert.

De gebouwen zijn aan strenge eisen met betrekking tot energiezuinigheid onderworpen. Aannemersbedrijf Louis Scheepers Roermond heeft aanvullend op de gestelde eisen voor luchtdichtheid een eigen streefwaarde geformuleerd die één klasse strenger is. Om de kwaliteit van de uitwendige scheidingen te testen, zijn er door K+ Adviesgroep bv tijdens de uitvoering en net voor oplevering luchtdichtheidsmetingen uitgevoerd. Hieruit is gebleken dat de geformuleerde streefwaarde wordt behaald door reeds in een vroeg stadium in het proces aandacht te besteden aan de hogere kwaliteitsklasse.

Inmiddels zijn de appartementen opgeleverd en staat er een mooi complex dat volledig past binnen de huidige energiezuinigheidambities.
 

 
Meer informatie en foto’s over dit project klik hier


13-01-2014
Dierenbeschermingscentrum opgeleverd
 


Op 17 januari 2014 wordt het dierenbeschermingscentrum gelegen in Born officiëel geopend nadat het gebouw vlak voor het einde van het jaar is opgeleverd.
Het gebouw wordt gekenmerkt door een hoge mate van duurzaamheid. Naast de toepassing van hoogwaardige isolatie en glazen geveldelen, is ook installatietechnisch gestreefd om de invloed om het energiegebruik te minimaliseren.
De warmte- en koude-opwekking gebeurt middels een warmte- en koude-opslag in de bodem gecombineerd met een warmtepomp die in de koudere perioden het gebouw mee verwarmd. Energiezuinige ventilatie met warmte terugwinning en zonnecollectoren voor het warm tapwater zijn een aantal andere maatregelen genomen om het energiegebruik te reduceren.
K+ Adviesgroep bv heeft het installatietechnisch ontwerp verzorgt en vertaald in bestekken. Tijdens de uitvoering heeft K+ Adviesgroep bv de kwaliteit van de uitvoering bewaakt en de oplevering verzorgt.
Eveneens is de bouwbesluit toetsing evenals de brandveiligheidstoets uitgevoerd.


04-10-2013
BREEAM veruit het populairst in Europa
 

Van alle duurzaamheidscertificaten voor gebouwen die er in Europa worden uitgegeven, is 75% een BREEAM keurmerk. Dit blijkt uit een onafhankelijk onderzoek van RICS Duitsland. Het rapport ‘Gaan voor Groen, Duurzaam Bouwen Certificering Statistiek Europa’ geeft per land een analyse van hoe het ervoor staat met het certificeren van gebouwen met BREEAM, LEED, DGNB en HQE.

BREEAM heeft in Europa 7.867 uitgegeven certificaten van de 9.764 certificaten die er in totaal zijn uitgegeven. Het onderzoek werd uitgevoerd voor 33 landen in Europa waarbij werd gekeken naar zowel labels voor nieuwbouw als voor bestaande bouw en renovatieprojecten.
 

BREEAM heeft een bijzonder sterk marktaandeel in de Britse markt, maar ook in Nederland, Frankrijk, Polen, België en Duitsland. BREEAM groeit in Spanje, Noorwegen en Zweden.

Voor meer informatie omtrent Breeam kunt u contact opnemen met onze Breeam-expert Olaf Ritchi


18-10-2013
Nieuwe K+ meetbus voor inspectiedienst gebouw en installaties
 


Sinds kort heeft K+ Adviesgroep de beschikking over een compleet ingerichte meetbus voor de met veel succes werkende inspectiedienst voor gebouwen en installaties. In deze meetbus is alle apparatuur opgenomen voor het meten van luchtdichtheid, lucht-, contact- en installatiegeluid, nagalmtijd, vocht, windsnelheid, temperaratuur, rookproeven, endoscopie, infrarood, EPC checks, comfortmetingen, luchtkwaliteit, ventilatiedebiet, rendementen bij installaties, veiligheid van elektriciteitsvoorzieningen, werking gasvoorzieningen en het monitoren van energieverbruiken.

Doordat aan de ene kant de kwaliteit van het bouwen en installeren in sommige gevallen onder druk komt te staan en aan de andere kant de wensen en eisen toenemen, is de behoefte om de prestatie onafhankelijk te toetsen sterk toegenomen.

Afnemers van gebouwen willen zeker weten dat ze ook de kwaliteit krijgen, die men heeft afgesproken. Aannemers en installateurs willen laten zien dat men de gevraagde prestatie kan leveren en zelfs meer dan gevraagd. Voor al deze acties is onze meetdienst al geruime tijd en met veel succes actief door geheel Nederland

Met deze compleet uitgeruste meetbus kan onze inspectiedienst alle metingen uitvoeren om de prestatie van een gebouw en de installaties onafhankelijk te toetsen.

Indien u ook benieuwd bent naar de prestatie van een gebouw en de installaties. neem dan contact op met:

o.ritchi@k-plus.nl of;
G.leppers@k-plus.nl


08-10-2013
Succesvolle incompany presentatie Luchtdicht bouwen bij Bouwbedrijf Van de Ven te Veghel
 


De ervaringen die K+ heeft opgedaan door de integrale meet- en inspectiedienst voor gebouwen & installaties worden regelmatig gedeeld met onze relaties. Het leren van fouten en het direct aangeven van oplossingen staat hierbij centraal.
In dat kader is recent een presentatie gegeven bij Bouwbedrijf Van de Ven in Veghel.
Hierbij is met name ingegaan op het fenomeen luchtdichtheid. Tijdens de presentatie wordt uitvoerig ingegaan op allerlei praktische aspecten en goede en minder goede oplossingen om de gewenste luchtdichtheid te verkrijgen. Naast een beperkte hoeveelheid theorie staat de praktijk centraal met een grote hoeveelheid illustraties, foto’s en film.

Als afsluiting is een daadwerkelijke blowerdoortest uitgevoerd en zijn met de IR camera en rookbuisjes de luchtlekken opgespoord.
 
Indien u ook geïnteresseerd bent in een dergelijke cursus, neemt u gerust contact op met

o.ritchi@k-plus.nl of;
G.leppers@k-plus.nl


04-10-2013
Herbouw Stadscafé De Vooruitgang in Eindhoven
 

Eind april brandde een deel van stadscafé de Vooruitgang, gelegen aan de Markt in Eindhoven af.
Het dak van de tweede verdieping is geheel verloren gegaan, maar ook inpandig is veel schade. Zo is de bestaande geluidisolatie, een gedeeltelijke doos-in-doosconstructie om te voorkomen dat de muziek vanuit het café voor hinder zorgt in de Heuvelgalerie, voor een groot deel verloren gegaan.

Het pand, dat een gemeentelijk monument is, wordt zo goed mogelijk in de oorspronkelijke staat hersteld, onder supervisie van Van Aken Architecten. K+ is hierbij betrokken als adviseur voor de geluidisolatie. Niet alleen is gekeken naar het terugbrengen van de doos-in-doosconstructie, maar ook de geluiduitstraling naar de woningen in de omgeving is bij de advisering betrokken. De geluidisolatie van de voorgevel wordt verbeterd, zodat het pand ook akoestisch weer in volle glorie wordt hersteld.

Eind 2013 wordt gestart met de herbouw, zodat in september De Vooruitgang weer open kan gaan.


27-09-2013
Integrale oplevermeting Brandevoort
 


Op verzoek van de Van Grunsven groep heeft K+ Adviesgroep een complete en integrale gebouw & installatie oplevermeting uitgevoerd bij een modelwoning van De Veste In Brandevoort Helmond. Het resultaat van al deze metingen wordt verwerkt in een overzichtelijke rapportage waarbij per onderdeel is aangegeven of voldaan wordt aan de gestelde eis. Bij het niet behalen van de eis wordt direct een praktisch hersteladvies gegeven en tevens worden nog verbeterpunten vermeld.

De volgende aspecten zijn gemeten:
+ Luchtdichtheid
+ Middels rookproeven detecteren van luchtlekken
+ Contact- en luchtgeluidmetingen
+ Installatiegeluidmetingen van warmtepomp en ventilatie
+ controle ventilatie (afvoer en toevoer)
+ EPN controle (Rc waarden, toegepaste installaties, afmetingen, etc)
+ Infra rood onderzoek
+ Controle toegepaste installatie

Naast bovenstaande metingen kan de gehele inspectie nog uitgebreid worden met:
+ brandveiligheidscan
+ werking vloerverwarming
+ rendementsmetingen (PV, WKO, Boilers, etc)
+ Veiligheid van elektrische installaties

Het grote voordeel van een dergelijke inspectie is dat nagenoeg alle aspecten van een gebouw en de installaties getoetst worden en in een enkele rapportage worden vastgelegd. Zowel voor aannemer als afnemer is een dergelijke rapportage erg waardevol en laat duidelijk zien wat de prestatie is van een gebouw en de installaties. Een voorbeeld van een dergelijke integrale toetsing kunt u opvragen bij

o.ritchi@k-plus.nl of;
G.leppers@k-plus.nl


23-09-2013
Zwembad Den Helder geopend
 


In Den Helder is een nieuwe hoogwaardige zwemaccommodatie gerealiseerd. Deze zwemaccommodatie genaamd Heersdiep is niet alleen een uniek samenwerkingsproject waarvan zowel inwoners van Den Helder, toeristen, civiele organisaties alsook de marine baat bij hebben. Het is ook niet alleen een uniek project door de fraaie architectuur.
Het is ook een uniek project omdat een hoge mate van duurzaamheid in het gebouw is geïntegreerd. De scheidingsconstructies zijn hoogwaardig geïsoleerd.
Aanvullend zijn diverse duurzame technieken zoals warmtepompen, zonneboilers, PV-panelen en een WKK opgenomen in het installatietechnisch ontwerp.

K+ Adviesgroep bv heeft het ontwerpteam ondersteund op het gebied van bouwfysica met de benodigde berekeningen en adviezen. Naast de EPC-berekening is er ook veel aandacht besteed aan vochttransport en isolatiewaarde van de buitenschil. Bij de zwemzalen is er uitgebreid aandacht besteed aan het realiseren van een prettige ruimteakoestiek. Aanvullend heeft K+ Adviesgroep bv in het bestaande ontwerp diverse duurzame technieken geïntegreerd. De controle van de uitvoering van alle installaties inclusief de integratie van de duurzame technieken behoorde eveneens tot de taken.


17-09-2013
Vervanging luchtbehandeling De IJzeren Man
 


Bij het subtropisch zwembad De IJzeren Man te Weert worden de luchtbehandelingskasten vervangen.
De bestaande luchtbehandelingskasten zijn na een diensttijd van meer dan 20 jaar toe aan vervanging.
De nieuwe luchtbehandelingskasten zijn voorzien van een hoger rendement warmteterugwinning en zullen bijdragen aan het reduceren van de energievraag van het zwembad.
K+ Adviesgroep bv heeft eerst de mogelijke energiebesparingmogelijkheden geïnventariseerd en beoordeeld.
Op basis van de technische en financiële mogelijkheden is een advies uitgebracht en vertaald in een bestek. K+ Adviesgroep bv heeft de aanbesteding verzorgd en is in de uitvoering nauw betrokken bij het project. Het houden van bouwvergaderingen inclusief het verzorgen van de notulen, het houden van controles op de werkvloer en het afnemen van de installaties behoort tot het omvangrijke takenpakket.


03-09-2013
Duurzame kantoren zijn werkelijk meer waard
Zeer recent onderzoek van afstudeerder Luc Baas, laat zien dat de financiële winst aanzienlijk is bij een duurzaam gebouw.
Onderzoek en modellen voorspellen dat zuinige en groene kantoren gemiddeld bijna 11% meer huur opbrengen dan vergelijkbare “niet groene” kantoren zonder energielabel.
Tevens blijkt uit het onderzoek dat de bespaarde energiekosten veel hoger zijn dan de extra huur die betaald wordt voor “groene” kantoorgebouwen.


02-09-2013
Duurzame en energiezuinige waterglijbaan
 


In opdracht van OLCO te Zeist heeft naast de advisering op het gebied van Bouwfysica, Brandveiligheid en Akoestiek, K+ Adviesgroep bv een gedetailleerd DUBO onderzoek uitgevoerd, waarbij is gekeken naar de beste maatregelen en voorzieningen om het energieverbruik te minimaliseren. Een van de aspecten die is onderzocht is de wijze waarop het energieverlies via de waterglijbaan, zo klein mogelijk te maken.

Uiteindelijk heeft de firma Van Egdom een zeer bijzondere en duurzame glijbaan ontworpen met een totale lengte van maar liefst 90 m. De glijbaan bevat isolatie van 8mm dik, met een hoge isolatiewaarde.
 

Met deze glijbaan Met de Green Slide kan het warmteverlies gereduceerd worden tot wel 69%. Daarnaast werkt de isolatie ook geluidswerend, waardoor lawaai gereduceerd wordt.

Bij deze zogenaamde Green Slide wordt gebruik gemaakt van een sandwich-constructie. Deze opbouw van lagen resulteert in een zogeheten Black Hole waardoor voorzieningen getroffen moesten worden om licht in te brengen en zo desoriëntatie te voorkomen. Hiertoe is de zogenaamde Aqua Smash ontwikkeld.

The Aqua Smash is een system met gekleurde LED spots verspreid over de glijbaan die kunnen worden aangeraakt om punten te scoren. Elke kleur is een bepaald aantal punten waard. Daarnaast wordt de snelheid van de gebruiker gemeten met sensoren aan het begin en het einde van de glijbaan. Het aantal gescoorde punten plus je snelheid resulteert in de totale score. Al deze informatie wordt weergegeven op een groot display aan het einde van de glijbaan. De gebruiker kan zijn score en snelheid aflezen, welke spots hij geraakt heeft en het dagrecord. Dit competitieve element zal de aantrekkelijkheid van de glijbaan vergroten.

In Den Helder heeft de Aqua Smash in totaal 20 spots en heeft daarnaast ook een lichteffect dat het Noorderlicht simuleert.

Naast het besparen van energie door isolatie toe te passen, zal de glijbaan ook energie besparen door zogeheten trappenhuis sensors toe te passen. Deze sensoren registreren dat er iemand naar de glijbaan gaat en schakelen op dat moment de glijbaanpomp in. Wanneer de sensor al een tijdje niemand heeft geregistreerd, schakelt de pomp automatisch uit om stroom te besparen. De pomp staat dus alleen aan als er daadwerkelijk mensen gebruik van maken.

Deze innovatieve waterglijbaan is niet alleen duurzaam, hij is energiebesparend en heeft een hoge entertainment waarde die de lat hoog legt voor toekomstige glijbanen.

Het nieuwe zwembad complex in Den Helder zal aan het einde van 2013 worden geopend


21-08-2013
Project Molenbeek in volle uitvoering
 
  


In Sittard worden door Bouwbedrijf Jongen 80 appartementen, commerciële ruimten en een parkeergarage gerealiseerd.


De appartementen worden in een carrévorm gebouwd boven de nieuwe supermarkt met dagwinkels met een totale oppervlakte van 3.500 m². Het parkeren voor de appartementen is voorzien in de ondergelegen parkeergarage. K+ Adviesgroep bv heeft tijdens het ontwerp de advisering op het gebied van bouwfysica, Akoestiek, Brandveiligheid & het ontwerp van de Technische installaties verzorgd. Tijdens de uitvoering zijn we betrokken bij het beoordelen van varianten.


12-08-2013
Nieuw leven voor kozijnen sloopflats A2
 

De Kringloopwinkel Kringloop Zuid in Maastricht krijgt in 2014 een gloednieuw onderkomen. Hoewel, nieuw: het is de bedoeling zoveel mogelijk bouwmaterialen van slooppanden te gaan hergebruiken met als doelstelling dat het gehele ontwerp aan een zogenaamd Cradle 2 Cradle oftewel Superuse principe voldoet.
Zo ook de kunststof kozijnen, deze zijn afkomstig van de sloopflats gelegen aan de President Roosenveltlaan te Maastricht. K+ Adviesgroep heeft de thermische kwaliteit van de beglazing, de kozijnen en de panelen beoordeeld. Bij hergebruik dient namelijk voldaan te kunnen worden aan de nieuwbouweisen van het huidige Bouwbesluit 2012, hetgeen inhoudt een maximale U-waarde van 1,65 W/m2K voor de ramen en de panelen. K+ Adviesgroep heeft berekeningen uitgevoerd en bepaald dat door de aanwezige beglazing niet voldaan kan worden aan deze thermische eis. Tevens dient bij hergebruik van beglazing rekening gehouden te worden met de levensduur van dubbelglas. Deze bedraagt ongeveer 30 jaar, daarna neemt de kans op lekkages toe waardoor condensvorming in de beglazing kan optreden. De thermische kwaliteit van de kunststof kozijnen is echter ruim voldoende bevonden om met nieuwe HR++ beglazing te voldoen aan een maximale U-waarde van 1,65 W/m2K .


21-06-2013
K+ Adviesgroep verzorgt BREEAM bewijslast voor het distributiecentrum van Lidl te Heerenveen
 

Supermarktketen Lidl nam onlangs het 4 sterren BREEAM-NL Nieuwbouw Oplevercertificaat (Excellent) voor de bouw van het distributiecentrum in Heerenveen in ontvangst.

K+ Adviesgroep heeft voor het credit ENE 26 (Waarborging thermische kwaliteit gebouwschil) de benodigde bewijslast mogen verzorgen in de vorm van een Thermografisch onderzoek en Luchtdoorlatendheidsmetingen.

Nog nooit eerder is in Nederland een distributiecentrum van deze omvang zo duurzaam gecertificeerd. De discounter nam om die reden ter plekke een '4 sterren BREEAM-NL Nieuwbouw Oplevercertificaat’ (klasse Excellent) van de Dutch Green Building Council in ontvangst. Het gebouw dat 42 miljoen euro kostte- realiseert een energieprestatieverbetering van meer dan 70 procent ten opzichte van het Nederlandse Bouwbesluit. In het dc gaan 260 medewerkers aan de slag.

In het nieuwe distributiecentrum zijn er talloze maatregelen getroffen die goed zijn voor het milieu. Zo is er onder meer bewust gekozen om geen gasaansluiting in het pand te installeren. Verder beschikt het distributiecentrum over een warmte-koudeopslag (WKO). Daarmee kan warmte uit de bodem worden benut voor vloerverwarming. Hetzelfde principe geldt voor de restwarmte uit koelinstallaties. Er wordt gebruikgemaakt van milieuvriendelijke koelmiddelen ten behoeve van het koelen en vriezen van producten. Ook is het pand voorzien van materialen met een hoge isolatiewaarde, waaronder HR+++ drievoudig isolatieglas. Alle binnenverlichting is uitsluitend duurzame Philips led-verlichting toegepast in combinatie met regelsystemen zoals aanwezigheidsdetectie en daglichtsensoren.
04-06-2013
Forse toename Prestatiemetingen
 

K+ Prestatiemeting bepaalt prestatie en kwaliteitsniveau van het gebouw
Wat is nu precies het prestatie- en kwaliteitsniveau van een gebouw? Om dit te kunnen beantwoorden is er maar één manier: meten. K+ Adviesgroep voert deze prestatiemetingen uit aan allerlei gebouwen en stelt op basis van de gebouwprestatie het kwaliteitsniveau vast.

Nieuwbouw
Er mag vanuit worden gegaan dat hetgeen ontworpen is ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd. Is dit wel het geval? Op plaatsen waar verschillende disciplines en partijen samen komen kunnen altijd zaken fout gaan die vervolgens van invloed zijn op de gebouwkwaliteit waardoor beoogde prestaties niet gerealiseerd kunnen worden.
Een gebouwinspectie na oplevering waarbij prestatiemetingen worden uitgevoerd legt de kwaliteit van het gebouw vast en dient tevens als projectevaluatiedocument. De resultaten en verworven kennis uit de gebouwinspectie zijn kostbare gegevens voor volgende projecten.

Bestaande gebouwen
Het aantal in gebruik zijnde gebouwen met aanzienlijke kwaliteitsachterstand en leegstaande gebouwen groeit met de dag. Er worden bijvoorbeeld nieuwe kantoren gebouwd terwijl de leegstaande kantoorpanden in ons land maar moeilijk een nieuwe gebruiker vinden.

De kwaliteit van het gebouw op het gebied van brandveiligheid, energiezuinigheid, comfort & gezondheid en de staat waarin het gebouw verkeert "de conditie van het gebouw" zijn doorslaggevende factoren bij de exploitatie en de eventuele keuze voor verbouw of transformatie.

Bestaande gebouwen en mogelijke doelen
• Beheer en onderhoud ter conservering
• Renovatie / gebouwverbetering
• Gebouwtransformatie / herbestemming.

Om een doel te bereiken zal een route moeten worden uitgestippeld en bewandeld, maar het vertrekpunt is een essentieel onderdeel van dit proces. Het betreffende gebouw en zijn kwaliteiten vormen dit vertrekpunt.
 

K+ Adviesgroep kan u van dienst zijn bij het in kaart brengen van dit vertrekpunt op basis waarvan het eventuele vervolgtraject kan worden uitgewerkt.


23-04-2013
Afplakken kozijnen blijkt vaak een schijn luchtdichting te zijn

In de hedendaagse bouwpraktijk blijken er heel wat misverstanden te bestaan over het verbeteren van de kierdichtheid door het afplakken van de naden tussen stelkozijnen en binnenspouwbladen. Hogere luchtdichtheidseisen vergen extra aandacht voor de detaillering en de toe te passen afdichtingen. Bij de keuze voor een tape waarmee de naden tussen stelkozijnen en binnenspouwbladen worden afgedicht is men ervan overtuigd dat zich hier geen luchtlekkages meer kunnen voordoen. Dit is echter alleen te realiseren door de tape uiterst zorgvuldig aan te brengen.
Het aanbrengen van de basisafdichting in de vorm van PUR-schuim of compressieband krijgt door de komst van de tape als aanvulling niet meer de benodigde aandacht die het verdient waardoor de luchtdichtheid juist sterk achteruit kan gaan. Door de terechte aandacht voor luchtdicht bouwen zien we wel steeds vaker dat men maar besluit om overal tape aan te brengen om het risico op luchtlekken te voorkomen. Deze extra tapes zijn vaak overbodig, soms bouwfysisch ook niet verantwoord (twee luchtdichte lagen) en daarom duur, waarbij men met een goede aandacht voor de reguliere naaddichting ook het gewenste effect kan behalen ‘

’’Eén goede regenjas is voldoende om niet nat te worden’’

Dit is ook van toepassing op een kwalitatief goede luchtdichting. Als de basisafdichting goed presteert zijn aanvullende voorzieningen overbodig.

Door de basisafdichtingen op een zorgvuldige wijze te kiezen en in het werk aan te brengen kunnen aanvullende maatregelen zoals tapes aan de buitenzijde of het aanbrengen van band of kitafdichtingen bij de aftimmering aan de binnenzijde vaak achterwege blijven.

Nadelen van het afplakken van kozijnaansluitingen:

• De hechting van de tape aan het binnenspouwblad laat vaak te wensen over doordat het afplakken in te vochtige omstandigheden plaatsvindt en / of omdat er geen primer wordt gebruikt;
• De tape kan niet voldoende sluitend worden aangebracht tegen het binnenspouwblad door aanwezige oneffenheden;
• Er bevinden zich nagenoeg altijd luchtlekkages ter plaatse van de onderlinge overlappen van de tapestroken;
• Meerkosten die het afplakken met zich mee brengt staan niet in verhouding met de ‘’kwaliteitsverbetering’’ in de praktijk.

In tegenstelling tot het afplakken van kozijnen zijn aanvullende maatregelen die aan de binnenzijde worden aangebracht beduidend minder risicovol en geven meer zekerheid voor een luchtdichte uitvoering.

Bij gebouwen hoger dan 20 meter is het wel verstandig om kozijnaansluitingen rondom af te plakken omdat de winddruk daar beduidend hoger zal zijn. Bij deze hogere winddrukken geeft afplakken in combinatie met een goede basisafdichting een extra zekerheid voor wind en waterdichtheid.


Perfecte akoestiek in nieuwe Sporthal In de Roos te Roosendaal
In januari 2013 is Sporthal In de Roos in gebruik genomen, waarvoor K+ Adviesgroep bv de adviseur was op het gebied van brandveiligheid, bouwfysica en akoestiek. De gemeente Roosendaal is opdrachtgever van deze hal, waar naast diverse sportverenigingen ook het Jan Tinbergen College (JTC) gebruik van maakt. In het ontwerp van Venhoeven CS is op de begane grond een grote sporthal gerealiseerd, die is op te delen in drie afzonderlijke delen door middel van een neerlaatbare scheidingswand. Op de verdieping zijn nog twee LO-zalen gerealiseerd.

De gemeente Roosendaal hechtte er bij de realisatie van het gebouw aan dat sprake zou zijn van een duurzaam gebouw, waarvoor ook extra budget beschikbaar is gesteld. De duurzaamheid blijkt niet alleen uit het verhogen van de thermische isolatie van de gebouwschil en het toepassen van warmteterugwinning en zonneboilers, maar ook door het toepassen van passieve koeling door middel van spuivoorzieningen en het verhogen van de ZTA-waarden van het glas. Dit leidt natuurlijk ook tot duurzaamheid in de exploitatiefase , net als de bijzondere zorg voor het toepassen van materialen die een lange levensduur hebben, maar bovendien gemakkelijk schoon te houden zijn.

Daarnaast is door K+ Adviesgroep bijzondere aandacht besteed aan de akoestiek. Gehoorschade is een te veel voorkomend probleem voor sportleraren, wat natuurlijk te allen tijde voorkomen dient te worden. Sporthallen zijn vanwege hun volume en de veelal akoestisch ‘harde’ afwerking zonder maatregelen bijzonder galmend. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat men de stem moet verheffen om zich verstaanbaar te maken, waardoor de geluidniveaus in de ruimte ongezond hoog worden. Bovendien neemt de spraakverstaanbaarheid af, wat juist bij het geven van instructies onwenselijk is. Het is daarom noodzakelijk geluidabsorberende maatregelen te treffen aan de wanden en plafonds. De architect heeft dit onderkend en de door K+ geadviseerde maatregelen ook zonder meer overgenomen in het ontwerp, met als resultaat dat zowel de zaal als geheel, maar ook de drie afzonderlijk opgedeelde zalen en de LO-ruimten voldoen aan de eisen van NOC-NSF en KVLO. Dit is zeker voor het middengedeelte, uitzonderlijk. Metingen uitgevoerd door ISA-sport tonen dit aan, maar nog belangrijker: de docenten van het Jan Tinbergen College spreken van ‘een excellente akoestiek, waar men vooraf alleen maar op gehoopt had’.

Een mooier compliment kun je niet krijgen!
Aandacht voor luchtdichtheid
Binnen aannemersbedrijf Louis Scheepers, onderdeel van Volker Wessels, is er veel aandacht voor duurzaam en energiezuinig bouwen. Samen met hun partners wordt gezocht naar de beste oplossingen op het gebied van maatregelen aan de gebouwschil en installaties.
Extra veel aandacht wordt geschonken aan luchtdicht bouwen. Diverse oplossingen worden binnen verschillende projecten gerealiseerd en middels metingen worden de effecten hiervan inzichtelijk gemaakt. Naast het uitvoeren van deze metingen heeft K+ Adviesgroep Louis Scheepers ondersteund bij dit traject om de luchtdichtheid van hun woningen sterk te verbeteren.
Ook binnen het project WOZOCO Hushoven te weert wordt continue gewerkt aan het verhogen van de aandacht voor luchtdichtheid. In de bouwketen hangen dan ook grote posters met instructies en aanbevelingen voor de bouwvakkers. Ook toolboxmetingen worden gegeven. Aanvullend worden inspecties op de bouwplaats uitgevoerd en tussenmetingen uitgevoerd.
Alles met het doel om de luchtdichtheid continue te verbeteren.
Eerste steenlegging basisschool Op de Tienbunder te Wylre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Foto: Al Rekko

Dinsdag 19 februari 2013 zijn door de leerlingen van de basisschool Op de Tienbunder samen met Bob de Bouwer en de wethouder Jan Bormans de eerste stenen gelegd van de nieuwe school.
K+ Adviesgroep bv is vanaf de eerste ontwerpschets tot de oplevering bij het bouwtraject betrokken op het gebied van advisering bouwfysica & akoestiek en het ontwerp van de werktuigkundige- en elektrotechnische installaties. In het ontwerptraject is samen met de architect, DMV Architecten te Kerkrade, gewerkt in BIM. Deze werkwijze heeft er o.a. voor gezorgd dat het ontwerp van de technische installaties zo optimaal mogelijk binnen het bouwkundige ontwerp is geïntegreerd.

 

Nieuwe Eis Bouwbesluit 2012 per 1 maart 2013


In het Staatsblad 2013, nr. 75, is op 28 februari gepubliceerd dat het Bouwbesluit 2012 per 1 maart is gewijzigd.
De belangrijkste punten waarop het Bouwbesluit 2012 is gewijzigd zijn:
• De minimale isolatiewaarde voor ramen, deuren en kozijnen voor nieuwbouw is aangescherpt naar 1,65 W/m2K.
• Bij nieuwe dakkapellen en aan-/uitbouwen bij bestaande woningen gaan voor isolatie de nieuwbouwvoorschriften gelden, dat wil zeggen een Rc-waarde van mimimaal 3,5 m2K/W en een U-waarde van minimaal 1,65 W/m2K.
• Er is een nieuw voorschrift over de voorwaarden waaronder een bouwer mag bouwen zonder aansluiting op het warmtenet.

De nieuwe U-waarde eis leidt er toe dat veel deuren en metalen kozijnen niet langer toegepast kunnen worden in de nieuwbouw. Voor houten kozijnen met HR++ beglazing is deze verzwaring geen probleem.


Brandveiligheid Eurofrigo Venlo BV te Roermond
Eurofrigo Venlo BV te Roermond verzorgt de koel- en vriesopslag van voornamelijk voedselproducten. Aanvullend wordt in de distributiehal en in de koelcellen PVB folie opgeslagen (gekoelde opslag voor PVB folie is geen vereiste).
Op verzoek van Eurofrigo heeft er een inspectie plaats gevonden met het doel om de aanwezige brandbeveiligingsinstallatie te controleren. Hierbij is geconstateerd dat er nagenoeg geen brandscheidingen aanwezig zijn in het pand.

Het bedrijfspand heeft een vloeroppervlakte van 16053 m2. Conform de regelgeving (Bouwbesluit bestaande bouw) mag een brandcompartiment echter niet groter zijn dan maximaal 3000 m2. Tijdens de opname op locatie bleek dat het aanbrengen van de benodigde brandscheidingen in de bestaande toestand een te grootte impact heeft, zowel kostentechnisch alsmede met de dagelijkse werkzaamheden, waarna de mogelijkheid van een vuurlastberekening is onderzocht.

Middels een vuurlastberekening kan als gelijkwaardigheid worden aangetoond dat door de aanwezige vuurlast in/van het pand onder voorwaarden een groter brandcompartiment mag worden toegestaan. Een van de voorwaarden houdt in dat er op basis van de grootte van het pand (16053 m2) een zeer lage vuurlast aanwezig dient te zijn. Met name door de aanwezigheid van de PVB folie kon aan deze voorwaarde niet worden voldaan.

Ook de mogelijkheid om eventueel een sprinklerinstallatie toe te passen is onderzocht, echter zijn de kosten hiervoor aanzienlijk. Zelfs al wordt maar een gedeelte gesprinklerd (daar waar de folie wordt opgeslagen).

Vervolgens heeft K+ Adviesgroep vanuit FSE oogpunt (Fire Safety Engineering) het probleem benaderd. Hierbij is bepaald, hoe groot het risico eigenlijk is op het ontstaan van brand, wat zou er kunnen branden en hoe zou de brand en de rook zich kunnen uitbreiden in het gebouw? Kan men het gebouw op een veilige manier verlaten?

Door in kaart te brengen welke materialen in het gebouw allemaal deel kunnen nemen aan een eventuele brand, lettend op de aanwezige temperatuurniveaus en de wijze van opslag is naar het bevoegd gezag toe onderbouwd dat er in de onderhavige situatie een veiligheidsniveau aanwezig is dat minimaal gelijkwaardig is aan de eisen zoals gesteld in het Bouwbesluit bestaande bouw.

Door deze projectspecifieke oplossing zijn de grote kosten voor de vanuit de regelgeving voorgeschreven compartimentering bespaard gebleven.


Start Bouw Basisschool Sint Jan BaptistOp 27 februari 2013 is in Kerkrade door vertegenwoordigers van gemeente Kerkrade en onderwijsstichting Movare het bouwbord onthuld voor de vernieuwbouw van basisschool Sint Jan Baptist.
Het bestaande pand wordt verbouwd en aangepast aan de huidige eisen en daarnaast worden een achttal leslokalen met bijbehorende ruimten gebouwd.
K+ Adviesgroep bv heeft het installatietechnisch ontwerp verzorgd evenals een aantal bouwfysische aspecten.
K+ Adviesgroep heeft in nauw overleg met de onderwijsstichting een ontwerp voor de installaties opgesteld dat streeft naar een optimaal binnenklimaat voor de leerlingen en energiezuinigheid binnen de gestelde financiële kaders.
K+ Adviesgroep bv zal tijdens de uitvoering het toezicht verzorgen voor de installaties.Energieonderzoek woningen Laarveld

K+ Adviesgroep heeft in opdracht van Meulen Projectontwikkeling en in samenwerking met Bouwfonds een gedetailleerd energieonderzoek uitgevoerd voor een reguliere 2 onder 1 kap woning.

Middels het energieonderzoek is inzichtelijk gemaakt op welke wijze de maatregelen aan de gebouwschil alsmede de toe te passen installaties van invloed zijn op de EPC en de PHPP score (Passief Huis). Hierbij is rekening gehouden met de toekomstige aanscherping van de EPC in 2015 naar 0.40 en in 2020 naar energieneutraal.

Doel van het onderzoek was om te kunnen bepalen welke maatregelen (gebouwschil en installaties) het beste toegepast kunnen worden om een EPC=0 woning, een energiemeternul woning en een energierekening nul woning te kunnen realiseren.

Hiervoor heeft K+ Adviesgroep bv zeer vele opties doorgerekend wat heeft geresulteerd in een matrix waarin de effecten van deze verschillende maatregelen inzichtelijk zijn gemaakt. Per rekenvariant is het aardgasgebruik, elektriciteitsgebruik en de CO2-emissie inzichtelijk gemaakt.

Deze matrix vormde de basis voor Meulen om vervolgens de bouwkundige kosten te kunnen bepalen van al deze opties. Uiteindelijk kunnen hiermee de exploitatiekosten wordt afgezet tegen de investeringskosten en is het mogelijk om de terugverdientijden inzichtelijk te maken.

Meulen heeft met deze aanpak gekozen voor een gedegen en objectief onderzoek naar de effecten van de talrijke opties die momenteel beschikbaar om woningen energiezuiniger te maken.

Uitsnede uit EPC matrix
Uitvaartfaciliteit Hilvarenbeek

Op 12-12-12 is in Hilvarenbeek, stadsdeel Diessen, symbolisch de eerste steen gelegd van de Uitvaartfaciliteit Hilvarenbeek. Dela Uitvaartverzorging B.V. realiseert met deze uitvaartfaciliteit niet alleen een crematorium, maar ook een gebouw dat geschikt is om een complete uitvaart te verzorgen. Zowel architectonisch als organisatorisch staat hierbij de aandacht aan de familie en vrienden van de dierbare centraal.

K+ Adviesgroep bv heeft voor Dela Uitvaartverzorging B.V. adviezen op het gebied van bouwfysica verstrekt evenals het gehele ontwerp van de installaties verzorgt. Om de privacy en het welbehagen van de bezoekers te waarborgen is de interne akoestiek beoordeeld en zijn er adviezen verstrekt. Tevens is de brandveiligheid beoordeeld en is de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) bepaald. Het installatieontwerp kenmerkt zich door een hoge mate van energiezuinigheid. Er zijn warmtepompen toegepast en interne energiestromen zijn geoptimaliseerd. De ventilatie wordt grotendeels behoefte afhankelijk gestuurd en er is energiezuinige verlichting toegepast. Gedurende uitvoering van dit project verzorgt K+ Adviesgroep bv het toezicht op de realisatie van de installaties.


Besteksfase de KBS Springplank te Amsterdam
De Basisschool KBS de Springplank te Amsterdam wordt grootschalig verbouwt. Bouwkundig en installatietechnisch wordt het gebouw zodanig aangepast dat het weer voldoet aan de eisen van deze tijd en tevens toekomst bestendig is. Tevens zal het gebouw uitgebreid worden met een gedeelte nieuwbouw. Na de verbouwing/ nieuwbouw zal in het gebouw een basisschool, KDV, BSO, Gymzaal, bibliotheek en gemeenschappelijk aula gehuisvest worden. K+ Adviesgroep bv draagt binnen het project zorg voor de advisering van de werktuigkundige- en elektrotechnische installaties, akoestiek en bouwfysica. Door een nauwe samenwerking met de DMV architecten is het gelukt om binnen de bestaande bouwkundige randvoorwaarden het gebouw te voorzien van een klimaatinstallatie conform Frisse Scholen klasse B. Voor het verwarmen en koelen van het gebouw is een WKO-systeem voorzien. Voor de uitwerking van het ontwerp is in samenwerking met de architect gebruik gemaakt van een BIM-model. In dit model heeft K+ Adviesgroep bv de installaties uitgewerkt in Revit-MEP.Lunchpresentaties Duurzaamheidslabels voor de gebouwde omgeving

Ziet u door de vele labels ook het duurzame bos niet meer? Wat is de waarde van een duurzaamheids label? Welk label moeten we toepassen; GPR, LEED, Greencalc, Breeam, passief huis, C2C, enz enz.

Tijdens een presentatie van een uur gaat een adviseur van K+ Adviesgroep bv nader in op deze zaken en schept wat meer duidelijkheid in al deze termen. Na deze presentatie bent u goed op de hoogte van de verschillende labels voor de gebouwde omgeving en weet u wat u ermee kunt doen.

De presentatie is kosteloos en geven wij altijd bij onze relatie op kantoor en meestal combineren we dit met de lunchpauze zodat geen kostbare werktijd verloren gaat. Wij zeggen dan ook: U zorgt voor de broodjes, Wij voor de presentatie. Interesse: neemt u contact op met o.ritchi@k-plus.nlLuchtdichtheidsmetingen
K+ Adviesgroep bv heeft een raamcontract gesloten met aannemersbedrijf Louis Scheepers (Volker Wessels) voor het uitvoeren van Luchtdichtheidsmetingen. De aandacht voor luchtdicht bouwen wordt steeds groter, mede doordat de invloed van een goede luchtdichtheid op de energieprestatie aanzienlijk is.
Tevens neemt de aandacht voor het bouwen volgens de Passiefhuis methode steeds meer toe en een van de speerpunten van een Passief Huis is het voorkomen van luchtlekken. Ook zien wij steeds meer dat de woningcoöperaties aangetoond willen hebben dat de woningen, ook daadwerkelijk voldoen aan de prestaties, zoals die werden aangegeven en beloofd. Naast de blowerdoortest zelf, worden middels rookproeven en thermografische scans eventuele luchtlekken opgespoord en aanbevelingen gedaan om de luchtdichtheid te verbeteren.


Succesvolle rookproef parkeergarage Roermond
Direct na de Bouwvak 2012 is de dubbellaagse parkeergarage onder het complex Stationspark te Roermond overgedragen aan de gemeente. Iedere parkeerlaag is ca 7000 m2 groot. Tijdens het ontwerp van het gehele complex heeft K+ Adviesgroep bv met behulp van een CFD modulatie de adviezen verstrekt ten behoeve van de ventilatie en brandveiligheid van deze garage. Er is gekozen voor een zogenaamde tunnelventilatie om te kunnen voldoen aan de door de Brandweer Roermond gehanteerde Praktijkrichtlijn.
Door K+ Adviesgroep bv is vervolgens de gehele ventilatie- en brandveiligheidsinstallatie besteksmatig uitgewerkt. In het bestek was omschreven dat er middels een zogenaamde koude rookproef aangetoond moest worden dat ook in de praktijk voldaan kan worden aan de gestelde eisen. Door de frima Colt is de installatie vervolgens gerealiseerd en is tijdens de rookproef onder toezicht van de Brandweer aangetoond dat de rook op een zeer snelle en goede manier werd afgevoerd.
De snelheid van de afvoer van rook was zelfs beter als de CFD modulatie. Na deze succesvolle rookproef kon de garage dan ook met een gerust gevoel worden overgedragen aan de gemeente Roermond.


Bouw Bovenwijkse Sporthal Roosendaal vordert
De bouw van de Bovenwijkse Sporthal in Roosendaal vordert gestaag. Gelegen naast de A58 en de Commandobaan verrijst een gloednieuwe sporthal Op de begane grond is een grote sporthal gesitueerd die is onder te verdelen in drie kleinere sporthallen.

Op de 1e verdieping zijn de tribune en kantine te vinden en op de 2e verdieping zijn nog 2 aparte gymzalen aanwezig. Door de aanwezigheid van de A58 diende er rekening gehouden te worden met externe veiligheid, waardoor er eisen zijn gesteld aan de brandwerendheid van de buitengevel. Het gebouw is uitgevoerd als één groot Brandcompartiment. Om dit te kunnen realiseren moest gebruik gemaakt worden van gelijkwaardigheid. Dit had zelfs tot gevolg dat de hoogte van het gebouw is beperkt en de stalen vakwerkliggers minder hoog uitgevoerd dienden te worden. Groot voordeel was dat de traditioneel brandcompartimentering achterwege kon blijven en de architect de daardoor ontstane vrijheid prima heeft weten in te vullen. Naast Brandveiligheid heeft K+ Adviesgroep bv ook de advisering van de Bouwfysica en Akoestiek verzorgt. De oplevering staat gepland voor eind november 2012


Geluidisolatieproject Dommelen
De bewoners van de Westerhovenseweg in Dommelen, nabij de Dommelsch fabrieken, ondervinden een hoge geluidbelasting ten gevolge van het wegverkeer. Hierdoor komen zij, onder voorwaarden, in aanmerking voor een bouwkundige inventarisatie in het kader van het “Geluidisolatieproject Dommelen” Daarom zijn door K+ Adviesgroep bv vele woningen aan de Bergstraat en Westerhovenseweg bezocht om de bouwkundige staat van de woningen op te nemen. De noodzakelijke geluidwerende voorzieningen zijn inmiddels bepaald. Binnenkort zal daarom worden gestart met de aanbesteding van het project, waarbij wordt gezocht naar een bouwkundig aannemer, die gespecialiseerd is in geluidisolatie van bewoonde panden. Zodat de bewoners in de loop van volgend jaar in hun woning minder last zullen hebben van het verkeer!


Energiezuinig kantoor geeft hogere opbrengst


Energie-efficiente kantoorgebouwen leiden tot een hogere huuropbrengst. En het omgekeerde geldt ook: energie onzuinige kantoren brengen gemiddeld een 6,5 % lagere huurprijs op dan zuinige kantoren. Dit blijkt uit een recente studie uitgevoerd door dr. Nils Kok (Universiteit Maastricht) en dr. Maarten Jennen (Erasmus Universiteit) in opdracht van DTZ Zadelhoff en Agentschap NL.

Kantoren met 'niet-groene' energielabels (labelklassen D of lager) realiseren een huurprijs die ruim 6% lager ligt dan vergelijkbare panden met en 'groen' energielabel (label C of hoger).

Naast deze 'discount' voor panden uit minder zuinige labelklassen toont het onderzoek ook aan dat de nabijheid van een treinstation een positief effect op de huur heeft. Als de afstand tot het dichtstbijzijnde station met een kilometer toeneemt, resulteert dat in een huurprijsdaling van circa 13 %.

Zwembad “Aquamarijn” Den Helder

In opdracht van de gemeente Den Helder heeft K+ Adviesgroep bv voor de nieuwbouw Zwembad “Aquamarijn” Den Helder een studie uitgevoerd naar mogelijke toe te passen duurzame maatregelen.

Bij deze studie is op basis van een modellering het referentie energiegebruik bepaald. Er zijn een groot aantal duurzame technieken geëvalueerd. Van de meest zinvolle technieken zijn de effecten op het energiegebruik bepaald en is een advies opgesteld. Tenslotte heeft K+ Adviesgroep bv de toe te passen maatregelen in een bestek uitgewerkt en begeleidt de uitwerking en uitvoering van deze maatregelen.

 

In een eerder traject had K+ Adviesgroep bv al de opdracht gekregen om de gehele bouwfysica, Akoestiek en Brandveiligheid van het project te adviseren. DE bouw van het zwembad is recent gestart en in onderstaande 3D animatie kunt u al zien wat het eindresultaat gaat worden.


 

3D animatie  Mosaqua te Gulpen

Met de onthulling van het bouwbord wordt het begint gemaakt met de ingrijpende verbouwing van het subtropisch zwembad.

Na een intensieve voorbereiding zal een groot gedeelte van het zwembad worden gerenoveerd waarbij tevens de uitstraling wordt aangepast en er duurzame technieken worden ingebracht.

K+ Adviesgroep bv heeft hierbij de huidige technieken beoordeeld en daar waar zinvol geadviseerd onderdelen te vervangen door energiezuinige en/of duurzame technieken. Het advies is in nauw overleg met de opdrachtgever, bouwmanagement en de architect opgesteld.

Hierbij is er gestreefd naar een optimale balans tussen investeringen en beperking energiegebruik.


Bouwbesluitkaart 2012

In het bouwbesluit 2012 zijn een groot aantal voorschriften veranderd, aangepast of aangevuld. Verder is het gebruiksbesluit verder geintegreerd in het bouwbesluit. Met betrekking tot de regels van de brandmeld-/ ontruimingsinstallaties is hieronder een globale samenvatting van de meest ingrijpende wijzigingen weergegeven:

• Bij het bepalen van de bewakingsomvang is naast enkele wijzigingen in grenswaarden voor "gebruikersoppervlakte" en "hoogst vloer", de grenswaarde "aantal bouwlagen" komen te vervallen.

• Het aantal gevallen waarin een brandmeldinstallatie rechtstreeks naar de regionale alarmcentrale van de brandweer (RAC) doorgemeld dient te worden, is fors teruggebracht.

• Brandmeldinstallaties welke door bijlage 1 (BB 2012) worden aangewezen moeten een geldig certificaat hebben op grond van het CCV Certificatieschema brandmeldinstallaties

• De voorschriften ten aanzien van de zgn. "doodlopende einden" in verkeersruimten met slechts één vluchtroute is verduidelijkt • Bij een aantal functies zijn onder bepaalde omstandigheden wordt volstaan met rookmelder (230 Volt) conform de NEN 2555 i.p.v. brandmeldinstallaties conform de NEN 2535. Voorbeeld zijn woonfuncties met kamergewijze verhuur en bijeenkomstfuncties voor opvang van kinderen jonger dan 4 jaar.

 

Met betrekking tot de regelgeving voor

brandmeld-/ontruimingsinstallaties en rookmelders heeft

K+ Adviesgroep bv een samenvatting gemaakt van het "Bouwbesluit 2012" afgegeven op 29 augustus 2011 inclusief de "wijzigingen Bouwbesluit 2012" met hierin de correcties en vereenvoudigingen op het Bouwbesluit 2012, afgegeven op 22 december 2011.

 

Deze zgn. "Bouwbesluitkaart 2012" is hier gratis te downloaden of neem contact op met K+ Adviesgroep.

3 woontorens te Heerlen

Het project omvat drie woontorens in een parkachtige omgeving aan de rand van het centrum van Heerlen. De woonlagen van de torens zijn nagenoeg identiek, de bovenste verdieping bevat twee casco op te leveren penthouses. Het parkeren vindt plaats in een verdiepte stallingsgarage met daaronder de bergingen voor de woningen. In de middelste toren is op de eerste en tweede verdieping ruimte (casco) gereserveerd voor een gezondheidscentrum.


Westrom Roermond

In opdracht van Westrom en ZECI Vastgoed te Roermond heeft K+ Adviesgroep bv de opdracht gekregen om voor een geheel nieuw complex de gehele advisering te verzorgen ten behoeve van de technische installaties, bouwfysica en akoestiek. Westrom voert namens vijf gemeenten in Midden-Limburg diverse regelingen op het gebied van gesubsidieerde arbeid uit. Westrom is actief op het gebied van re-integratie en sociale activering. Westrom bestaat uit een groot aantal bedrijven en is op diverse terreinen actief. Met bijna 2.000 medewerkers is Westrom één van de grootste werkgevers van Midden-Limburg. Met dit nieuw te bouwen pand, ontworpen door Kern Architecten gaat Westrom zijn drie industriële toeleveringsbedrijven, die nu nog verspreid liggen in Roermond, Haelen en Echt, samenvoegen tot één nieuwe industriële vestiging. Het wordt gebouwd aan de Zuidelijke Stadsrandzone in Roermond. De totale bouw bestaat uit kantoor-, magazijn- en productieruimte met een gezamenlijke oppervlakte van 13.000 m².


BMV Wijlre

In opdracht van Gemeente Gulpen-Wittem en Process bbfm gaat K+ Adviesgroep bv de advisering op het gebied van Bouwfysica & akoestiek en het ontwerp van de Technische Installaties verzorgen voor het plan voor de nieuwe brede school te Wijlre. Samen met het ontwerpteam onder aansturing van DMV architecten zal het doel zijn een zeer duurzaam en energiezuinig gebouw te ontwerpen.


Ontwikkeling Loesbleik a/d Roersingel te Roermond

Gelegen langs de Roersingel en met uitzicht op de Roer en de Maas ontwikkeld Nieuwe Borg Projectontwikkeling op het terrein Loesbleik een gebouw met een uitstraling passend bij de locatie. Het projectteam bestaande uit Klunder Architecten, Quant Architectuur, Palte en K+ Adviesgroep bv zal invulling gaan geven aan de wens om 100 appartementen, een commerciële plint van ca 2000 m² en een volledige onder de grond gelegen parkeergarage te ontwerpen. K+ Adviesgroep bv verzorgt de gehele advisering op het gebied van bouwfysica, akoestiek & brandveiligheid en Technische Installaties.


Bimmen

K+ Adviesgroep bv heeft als integraal installatietechnisch, bouwfysisch en brandtechnisch adviesbureau het streven naar synergie hoog in het vandaal staan. Ons bedrijfsmotto luidt dan ook “Samen Meer”.

In een goede samenwerking met opdrachtgever en overige bouwpartners geven wij vorm aan onze ontwerpvisie
“Meer Bouwen met Minder Techniek”
.
Daarbij maakt het geen verschil uit of het zorg, onderwijs, kantoren, woningbouw of bedrijfsgebouwen betreft. Het begrip integraliteit staat centraal; het vormt de basis voor daadwerkelijk en eerlijk Duurzaam Bouwen.

Inmiddels hebben wij de logische vervolgstap in deze ontwerpvisie genomen:
BIMMEN
(BouwInformatieModelleren)

Het digitaal uitwisselen en delen van informatiestromen, waarbij een belangrijke stap vooruit naar noodzakelijke integraal architectonische, constructieve en installatietechnische ontwerpen gezet wordt. Door een integrale aanpak van een ontwerpopdracht kan een aantal significante voordelen worden gerealiseerd. Primair kan een optimaal ontwerp tot stand gebracht worden. Daarnaast kunnen fouten voorkomen worden en het gebouw- en installatiebeheer vereenvoudigd worden.

BIMMEN doe je samen

Middels dit schrijven willen wij u graag informeren over het feit dat K+ Adviesgroep bv zich inmiddels actief toegelegd heeft op het ontwerpen van technische installaties binnen de 3D-omgeving. Hierbij maken wij gebruik van Revit MEP in combinatie met Smartrevit en Magicad. De overige disciplines, waartoe brand, bouwfysica en brand worden daarbij integraal in meegenomen. We zijn u graag ten dienste om de synergie tussen architect, constructeur, bouwer en installatie adviseur ten maximale te effectueren. Laten we elkaar versterken en onze opdrachtgevers nog meer ten dienste zijn. Naast de reguliere advisering staan wij u nu ook graag bij het BIMMEN terzijde.


Thermoflor

Thermoflor B.V. is een gerenomeerd bedrijf in het bouwen van tuincentra. Als marktleider heeft Thermoflor B.V. zichzelf tot doelstelling gesteld om een energieneutraal tuincentrum te ontwikkelen. Het familiebedrijf heeft zich gerealiseerd dat het huidig globale energieverbruik met bijbehorende emissies niet langer verantwoord is. Door het ontwikkelen van een energieneutraal tuincentrum streeft Thermoflor B.V. een voorbeeldfunctie na en probeert zijn positie als marktleider hiermee te verstevigen. K+ Adviesgroep bv ondersteunt Thermoflor B.V. bij deze ontwikkeling. Deze ondersteuning bestaat hoofdzakelijk uit het simuleren van diverse uitvoeringen van tuincentra in diverse klimaatzones. Bij deze simulaties worden diverse gevoeligheidsanalyses uitgevoerd om de effectiviteit van maatregelen te kunnen bepalen. Aanvullend aan de ondersteuning bij de engineering is K+ Adviesgroep bv actief betrokken bij overleggen en brainstormsessies om de ontwikkeling van energieneutraal tuincentrum te bespoedigen.


Geluidwering en tegelijkertijd energiemaatregelen

Vanwege het wegverkeerslawaai ten gevolge van de Leenderweg komen ongeveer 100 woningen in aanmerking voor een bouwkundige inventarisatie. Het doel hiervan is te bepalen of geluidsisolerende voorzieningen noodzakelijk zijn. Vervolgens wordt een geluidsisolatieplan opgesteld, een uitvoerend aannemer geselecteerd door een openbare aanbesteding en worden de woningen voorzien van geluidsisolerende voorzieningen. Daarnaast is voor een deel van de woningen een maatwerkadvies energiebesparing opgesteld. De gedachte hierbij is dat, aansluitend aan het geluidisolatieproject, bewoners ervoor kunnen kiezen om hun woning ook op energetisch vlak aanzienlijk te verbeteren.


Bestek+:

“BesteK+” is een nieuw, door
K+ Adviesgroep bv ontwikkeld softwareprogramma, waarmee woningstichtingen, architectenbureaus, aannemers projectontwikkelaars, installatiebedrijven en andere aan de bouw gerelateerde bedrijven hun eigen bestekken op eenvoudige wijze kunnen samenstellen.
Er kan een keuze gemaakt worden uit administratief, Bouwkundig,Werktuigkundig en Electrotechnisch. In het voortraject van een project wordt in overleg met de opdrachtgever de specifieke wensen vastgelegd in een unieke basis database. Doormiddel van het doorlopen van zgn. flowschema’s, komt men door het beantwoorden van vragen op een eenvoudige wijze tot een op maat geschreven projectbestek. Tevens kan de database van artikelen periodiek worden onderhouden. Dit geldt ook voor de normen die van toepassing zijn.


Revitalisering school De Sponder te Roosendaal:

In opdracht van OLCO te Zeist verzorgt K+ Adviesgroep bv voor de herinrichting van een bestaande school te Roosendaal de Bouwfysische en installatietechnische advisering. Het huidige gebouw is gebouwd in 1993 en dient in de toekomst een school voor speciaal onderwijs te huisvesten. Het zoveel mogelijk hergebruiken van de bestaande installaties, het oplossen van diverse bouwfysische knelpunten en het voldoen aan “Frisse Scholen” staat centraal in de werkzaamheden.


Willemskwartier te Tilburg:

K+ Adviesgroep bv heeft de opdracht gekregen voor het ontwerpen en uitwerken van de technische installaties en de totale bouwfysische, akoestische en brandveiligheids advisering van het nieuwbouwproject Willemskwartier te Tilburg.

Nabij de Hasseltrotonde komt een woontoren van zestig meter hoog met 60 appartementen. Twee terrasgebouwen met in totaal 180 appartementen, 600 m2 zorgfunctie, drie urban villa’s met in totaal 75 appartementen,
72 Grondgebonden woningen en een ca. 10.000 m2 grote ondergrondse parkeergarage.
De architecten van het plan zijn van Aken Architecten uit Eindhoven en BO2 architecten uit Tilburg. De ontwikkelaar van het plan is Nieuwe Borg te Roosteren.


Een EPC berekening kost € 5000,-!!!!

Een EPC-berekening maakt standaard onderdeel uit van een bouwaanvraag. Het wordt echter vaak als een verplicht papiertje gezien. Om de bouwaanvraag te completeren moet vaak op het laatste moment nog een berekening toegevoegd worden. Hoewel aan een EPC-berekening vaak slechts geringe kosten verbonden zijn, en de berekening schijnbaar eenvoudig is, is de impact van de resultaten groot. K+ Adviesgroep bv onderscheidt zich door bij elk plan de best passende bouwkundige en installatietechnische invulling te zoeken. Op basis van jarenlange kennis van regelgeving, bouwen en installeren, maar ook kennis van de berekeningsmethodiek kan de optimale oplossing worden aangereikt. De definitie van optimaal wordt door de opdrachtgever gegeven. Door wat extra rekenexercities uit te voeren kan in veel gevallen voorkomen worden dat er onnodige complexe en kostbare technieken toegepast moeten worden. Bij een wat groter project kunnen hier al snel grote bedragen bespaard worden.
Energiekosten wordt verkoopargument

Bouwkundig gezien zijn de woningen in de afgelopen 10 jaar niet noemenswaardig ontwikkeld. De isolatiewaarden zijn beperkt toegenomen en de luchtdichtheid is vergroot. In relatie tot de voortdurende aanscherping van de EPC-eisen, is afgelopen jaren met name ingezet op te realiseren verbetering door de toepassing van meer duurzame installatietechnieken. Verhoudingsgewijs is de ontwikkeling op het gebied van technische installaties dan ook groot geweest. Dit zowel met betrekking tot de diverse wijzen van verwarmen, warmtapwaterbereiding, luchtverversing en koeling. Voor een leek is het haast onmogelijk om door het woud van concepten heen te komen. Het groot aantal zogenoemde gelijkwaardigheidberekeningen (energiebesparing op papier?) maakt het pad om tot een geschikte systeemkeuze te komen niet toegankelijker. Daarnaast wordt er door leveranciers nog steeds misleidende informatie verstrekt. Een ander belangrijk aandachtspunt is dat alle systeemkeuzen onderling samenhangen. De wijze van verwarmen stelt tevens eisen aan de wijze van ventileren. Wanneer hieraan voorbij gegaan wordt, veroorzaakt de oplossing een probleem elders.

De installatietechnische ontwikkelingen afgelopen jaren zijn zeer zinvol geweest. Momenteel lopen we echter tegen de grenzen hiervan aan, waardoor een verdere reductie van de EPC, energiegebruik en belasting van het klimaat, niet haalbaar is. Hoewel de toe te passen technieken steeds energiezuiniger worden, verbruiken ze nog steeds aanzienlijke hoeveelheden energie. De installaties moeten de bouwkundige tekortkomingen corrigeren.

Stijgende energieprijzen
De vraag naar energie wordt momenteel voor het overgrote gedeelte beantwoord door fossiele brandstoffen. Omdat deze eindig zijn, de winning/productie duurder zal worden en de vraag groter, kan zondermeer aangenomen worden dat deze energieprijzen op termijn (veel) duurder gaan worden. Het CBS prognosticeert een gemiddelde stijging van 10% per jaar. Dit betekent een stijging van 77% van de energiekosten op het moment dat in 2015 de EPC wordt verlaagd naar 0,4. Hierbij hoort tevens een CO2 reductie van 45% ten opzichte van een EPC van 0,8.

Betekenis voor bewoner en koper van woning
Gelet op deze ontwikkelingen zal het belang van energiekosten enorm toenemen. Wordt nu nog hoofdzakelijk gekeken naar locatie en inrichting (keuken, badkamer) van een woning, zal in de zeer nabije toekomst de hoogte van de energiekosten veel belangrijker worden en zullen kopers dit argument veel prominenter laten meespelen bij hun keuze voor een woning dan nu het geval is. Er gaan al geluiden op die voorspellen dat de energiekosten gelijk aan de woonlasten zullen zijn.

Met ander woorden:
Lage energiekosten wordt een verkoopargument!

Aanpak
Om hier een gepast antwoord op te geven moeten we nu reeds een extra inspanning doen om energiezuinigheid te stimuleren. Het betreft zowel een inspanning die een gezamenlijke gedrevenheid vraagt als een financiële inspanning. Duurzaamheid kost (extra) geld. Duurzaamheid betekent een extra stap maken ten opzichte van het huidige energiezuinig bouwen. Wanneer we op hetzelfde niveau blijven (minimumniveau in overeenstemming met Bouwbesluit) is in feite sprake van stilstand, dan wel achteruitgang. Duurzaam bouwen kost dus geld, maar het levert ook geld op, zeker bij stijgende energieprijzen, maar wellicht ook naar de verhuurbaarheid van de woning naar de toekomst toe. Enerzijds om zich te onderscheiden van de huidige bouwwijze, maar ook om in de pas te lopen met de toekomstige woningkwaliteiten.
www.temooiomwaartezijn.nl :
“eerlijke Duurzaamheid Duurt ’t Langst”

Dagelijks worden we geconfronteerd met groene reclame uitingen. Het ene product of installatieconcept nog duurzamer en energiezuiniger dan het andere. De cijfers liegen er niet om. Rendementen van warmtepompen tot 400%. Elektrische auto’s die geen CO2 zouden uitstoten. Elektrische zonnepanelen die zich binnen een termijn van 10 jaar terugverdienen. Dakbedekkingen die koeling overbodig maken. Cv-ketels die nagenoeg geen onderhoud meer nodig hebben. Discutabele gelijkwaardigheidverklaringen. De lijst kan nog met tientallen voorbeelden uitgebreid worden.

Te mooi om waar te zijn!
Duurzaamheid, het verkoopargument bij uitstek. Vanuit het maatschappelijk verantwoord ondernemen voelen we ons verplicht naar de reclame uitingen te luisteren. Leveranciers dringen zich op en proberen ons met zogenoemde wetenschappelijke onderbouwingen te overtuigen, bijna te verplichten hun producten toe te passen. Misleiding wordt zeker niet geschuwd. Kritische reacties worden als hinderlijk ervaren.

Duurzaam bouwen woud
In het woud van technische ontwikkelingen is het nagenoeg onmogelijk om een correct en eerlijk beeld van product en systemen te verkrijgen. Deskundigheid en nuchterheid zijn vereisten om door dit woud een juiste weg te banen. K+ Adviesgroep bv kan u de weg wijzen. Op basis van een constructieve, maar zeer zeker ook kritische houding, adviseren wij u bij het maken van de juiste keuzen met betrekking tot product en systeemtoepassingen in de woningbouw, onderwijsgebouwen, utiliteitsbouw, zorgsector en overige toepassingen. Dit volledig onafhankelijk en met een uitgebreide expertise, welke vereist zijn om daadwerkelijk groen te kunnen onderscheiden.

Wij zijn met zijn allen verantwoordelijk voor de toekomst. Hierbij is het van belang dat we nu de juiste beslissingen nemen. Beslissingen die daadwerkelijk duurzaam zijn en niet alleen ingegeven zijn vanuit de commercie. Duurzaamheid kost geld, besteed het goed.
K+ Adviesgroep bv breidt uit

Afgelopen jaar hebben we binnen ons bedrijf weer aan aantal nieuwe medewerkers mogen begroeten.
Welmoed Siebesma is als projectleider toegetreden tot de afdeling Bouwfysica.
Marc Schmitz is als technisch medewerker binnen de afdeling Elektrotechniek met veel enthousiasme gestart om tekeningen en bestekken mee op te stellen. Met zijn ruime ervaring op het gebied van digitaal tekenwerk zal hij een voorname rol spelen in het verder uitbreiden van onze 3D tekenopdrachten.


Welmoed Siebesma
is 35 jaar en afgestudeerd aan de Technische Universiteit Eindhoven, faculteit Bouwkunde bij de vakgroep Fysische Aspecten van de Gebouwde Omgeving. Hierna heeft ze bij adviesbureaus gewerkt als bouwfysisch adviseur en was ze zelfstandig technisch vertaler. Sinds anderhalf jaar werkt ze bij K+ Adviesgroep bv als projectleider. Hier is Welmoed betrokken bij energieonderzoeken bij bestaande woningen, complexen of woonwijken, voert ze akoestische onderzoeken uit ten behoeve van weg-, rail- en industrielawaai en verzorgt ze de bouwakoestische advisering. Tevens houdt Welmoed zich bezig met geluidsaneringen. Mocht u contact willen opnemen met Welmoed dan kan dat via: w.siebesma@k-plus.nl.

Marc Schmitz
is 31 jaar en afgestudeerd als 1e monteur sterkstroom op Leeuwenborgh Opleidingen te Sittard. Vervolgens is hij een tijd werkzaam geweest als elektricien in de woningbouw. Inmiddels heeft hij al 8 jaar ervaring in de engineering van elektrotechnische installaties in de utiliteitsbouw. Binnen K+ Adviesgroep bv is Marc betrokken bij het ontwerpen en uittekenen van elektrotechnische installaties. Ook ondersteunt hij middels tekenwerk de werktuigbouwkundige afdeling. Mocht u contact willen opnemen met Marc dan kan dat via: m.schmitz@k-plus.nl.


Centrumplan Valkenburg

Net voor de kersvakantie van 2010 heeft K+ Adviesgroep bv van Hurks Vastgoedontwikkeling de opdracht gekregen voor de complete advisering op het gebied van Technische Installaties, Bouwfysica, Akoestiek en Brandveiligheid van het nieuw te bouwen Centrumplan te Valkenburg. Diverse winkels worden gesitueerd boven een tweelaags parkeergarage met een totale oppervlakte van ca., 12.000 m2.
Boven de winkels komen diverse soorten woongebouwen. Samen met awg architecten uit Antwerpen wordt momenteel gewerkt aan het verder ontwerp
Vluchtplannen

M.b.t. het vluchten in openbare gebouwen dienen er door het hele gebouw op diverse plaatsen zogenaamde "vluchtborden" aanwezig te zijn, zodat bezoekers zich bij calamiteiten kunnen oriënteren in het gebouw en de dichtsbijzijnde vluchtroute kunnen achterhalen, zodat ze veilig het gebouw kunnen verlaten.
Tevens wordt op deze borden vermeld
"wat te doen bij calamiteiten".

Sinds kort verzorgen wij ook deze vluchtplannen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer:
Olaf Ritchi (o.ritchi@k-plus.nl).
Duurzaamheidvisies

Architecten dienen in het kader van een nieuw ontwerp of kandidaatstelling voor een nieuw project vaak ook duurzaamheidvisies of een visie op energiezuinigheid te geven. Gelet op onze deskundigheid en onze werkwijze hebben wij een binnen ons bedrijf een duurzaamheidvisie ontwikkeld die veel opdrachtgevers aanspreken en daardoor een belangrijke rol spelen bij de gunning van projecten.
K+ Adviesgroep bv wordt dan ook vaak gevraagd om bij een begin van een project een op maat gemaakte duurzaamheidvisie op te stellen.
Neem contact op met Dhr. J. Pepels (j.pepels@k-plus.nl) en deze zal u graag verder helpen met het verder formuleren van een duurzaamheidvisie
Quick en Totall scan brandveiligheid:  Middels een quick scan wordt onderzocht of het gebouw voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit.

Hierbij wordt de volgende werkwijze gehanteerd:
- Bepalen status van het gebouw (nieuwbouw, verbouw,
  bestaande bouw).
- Indelen in gebruiksfuncties (gebruiksoppervlakte).
- Bepalen ruimtesoorten (verblijfsgebied, verblijfsruimten,
  technische ruimte, natte ruimten, verkeersruimten).
- Bepalen bezettingsgraadklasse.
- Bepalen contouren brandcompartimenten.
- Bepalen contouren rookcompartimenten.
- Vastleggen vluchtroutes (rookvrije vluchtroute / brand- en
   rookvrije vluchtroute).

Met de architect / opdrachtgever worden mogelijke knelpunten besproken en worden mogelijke oplossingen aangedragen. Door deze eventuele knelpunten tijdig te signaleren wordt voorkomen dat de architect, constructeur en installateur voortborduren op een “foutief” bouwplan, hetgeen grote vertraging en extra kosten kan opleveren. Wanneer grotere brandcompartimenten dan 1000 m² gewenst zijn, kan de methode Beheersbaarheid mogelijk uitkomst bieden. K+ Adviesgroep bv heeft kengetallen ontwikkeld, waarmee het mogelijk is om vroegtijdig de haalbaarheid en opties in beeld te brengen.

Wilt u geïnformeerd worden omtrent mogelijke knelpunten neem dan contact op met:
- Nico Mevissen (n.mevissen@k-plus.nl) of;
- Olaf Ritchi (o.ritchi@k-plus.nl).
Overheid devalueert zonne-energie tot een gadget:

Zonne-energie is kostbaar. Vandaar dat de overheid een stimuleringsregeling geïntroduceerd is, te weten de zogenoemde SDE-regeling. Wanneer van de regeling gebruik gemaakt kan worden, kan de terugverdientijd tot circa 15 jaar terug gebracht worden. Wanneer de subsidie niet verkregen wordt, wordt de terugverdientijd minimaal verdubbeld.  Inmiddels hebben wij voor een 4-tal projecten, op de dag waarop de inschrijving geopend wordt, de aanvragen ingediend.

Het kan geen toeval zijn dat de regeling jaarlijks op 1 april ingaat. Een lachertje. De regeling is gebaseerd op willekeur. Door middel van loten worden de aanvragen wel of niet gehonoreerd. Blijkbaar kunnen we slecht tegen verlies, doch het feit dat elke aanvraag tot op heden afgewezen is, heeft ons ertoe gebracht om zonne-energie als vaste energiebesparende maatregel uit te sluiten.

Uit oogpunt van energiezuinigheid adviseren wij onze opdrachtgevers daarom om zinvolle en kostentechnisch verantwoorde technieken toe te passen. Deze uitgangpunten vormen tevens de basis voor de EPC-berekening. We zijn van mening dat wij onze opdrachtgever geen kostbare investeringen kunnen adviseren, waarvan de haalbaarheid op willekeur is gebaseerd. Wij adviseren onze opdrachtgevers om zonne-energie niet als basis energievoorziening toe te passen. Uitsluitend als extraatje, wanneer het geluk aan zijn zijde is.

Stimuleringsregelingen welke op willekeur gebaseerd zijn werken averechts.
Pre-assessment BREEAM-NL door K+ Adviesgroep bv:

Algemeen:
BREEAM-NL is een beoordelingsmethode om de Duurzaamheid van gebouwen te bepalen. BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en werd oorspronkelijk ontwikkeld en geïntroduceerd door het Engelse Building Research Establishment (BRE). De toevoeging NL maakt duidelijk dat het hier om de Nederlandse versie gaat. De bedoeling is gebouwen te analyseren en verbeteren. BREEAM-NL Nieuwbouw is specifiek bedoeld voor certificatie van nieuwbouw en grote renovatieprojecten. Het systeem maakt gebruik van kwalitatieve weging; als totaalscore krijgt een gebouw of gebied één van de volgende waarderingen: Pass, Good, Very Good, Excellent of Outstanding, ofwel 1 tot 5 sterren. BREEAM-NL is in eerste instantie bruikbaar voor kantoren, scholen, winkels, woningen en industriële gebouwen met 1 gestandaardiseerde beoordelingsrichtlijn.

Ontwikkelingen:
Onder auspiciën van de Dutch Green Building Council (DGBC) is zeer hard gewerkt om BREEAM-NL een vaste waarde in Nederland te laten worden. Na diverse versies is BREEAM-NL nieuwbouw nu beschikbaar. Daarnaast is de verwachting dat ook BREEAM-NL bestaande bouw eind dit jaar beschikbaar is. Afgelopen periode is veel werk verricht om met name de materialen database te optimaliseren en te harmoniseren met de GPR en GreenCalc+ methodiek. De verwachting is dat de BREEAM-NL methodiek vastgelegd gaat worden in het Bouwbesluit en dat deze methodiek in de toekomst de standaard zal gaan worden om duurzaamheid te bepalen.

Wenst men meer informatie te verkrijgen over BREEAM-NL kunt u contact opnemen met Olaf Ritchi of een bezoekje brengen aan: www.dgbc.nl of www.breeam.nl
Brandveiligheid in één oogopslag:

Complete brandtekeningen ten behoeve van Bouwaanvraag
Wie doet wat, welke document wordt opgesteld. Bij Brandveiligheid zeggen tekeningen veel meer als rapporten. K+ Adviesgroep bv gebruikt dan ook de bouwkundige tekeningen als onderlegger gebruiken voor de zogenaamde brandtekeningen. Daar waar nodig wordt het ontwerp (in overleg met de opdrachtgever / architect) aangepast om te kunnen voldoen aan de vereiste regelgeving. Bij het toetsen aan de regelgeving wordt dezelfde werkwijze toegepast als beschreven bij de quick-scan Brandveiligheid. Middels duidelijke kleuren worden de brandcompartimenten, rookcompartimenten, vluchtwegen, vluchtwegpictogrammen, brandslanghaspels e.d. inzichtelijk gemaakt. Indien gewenst kunnen op tekening ook de installatietechnische voorzieningen m.b.t. brandveiligheid worden aangeven. Middels een brandveiligheidlegenda worden de relevante artikelen uit het Bouwbesluit en het Gebruiksbesluit beschreven. Deze brandveiligheidtekeningen bieden alle betrokken partijen een duidelijke weergave van de benodigde brandveiligheids voorzieningen, zonder daarbij “dikke” rapporten te hoeven doorspitten.

Hieronder worden een paar voorbeelden van brandveiligheidtekeningen weergegeven:

Nieuwbouw appartementen en groepswoningen Wachtpoststraat te Venlo (begane grond)
 
 
MFA Bisonspoor te Maarssen (begane grond)
Door het gebouw dusdanig te compartimenteren (Toepassing BvB 2007) kon de beoogde sprinklerinstallatie komen te vervallen.
EPC naar 0,6 in 2011 en 0,4 in 2015; wat betekent dat?

Het energiegebruik in nieuwe woningen dient in 2011 met 25% en in 2015 met 50% te zijn gereduceerd ten opzichte van 2010. Dat is de kern van het akkoord over energiebesparing in de nieuwbouw dat VROM heeft gesloten met de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkelingsmaatschappijen (NEPROM), Vereniging voor Ontwikkelaars en Bouwondernemers (NVB) en Bouwend Nederland.

Wat kan K+ Adviesgroep bv voor u betekenen inzake EPC-eis 0,6 en 0,4:
Door de goede interne samenwerking tussen de vakgebieden installatietechniek en bouwfysica, zijn we in staat om steeds te zoeken naar een optimum tussen de toe te passen bouwmaterialen (gebouwschil) en installatiekeuzes. Hierbij worden nieuwe technieken onderzocht, maar zullen te allen tijde voorzieningen (zowel bouwkundig als installatietechnisch) voorgeschreven worden die ook een economische (lees: te vermarkten) waarde hebben. We hebben al voor verschillende projecten (woningbouw) duurzaamheidsessies uitgevoerd waarbij de invloed van diverse bouwmaterialen en installatietechnieken onderzocht is. Hierbij werd gerefereerd aan de eis van 0,8, 0,6 en 0,4. (voorbeeldprojecten zijn De Rijtse Vennen te Deurne, 71 woningen te Deuteren, woningen Blok 10 en 19 De Veste te Brandevoort Helmond). Middels het opstellen van een zeer uitgebreide matrix werd inzichtelijk gemaakt wat de invloed is van de verschillende maatregelen aan de gebouwschil en het effect van eventuele installaties. Samen met de betrokken partijen werd gezocht naar optimale combinaties.
K+ Adviesgroep bv gaat Passief of wordt steeds passiever:

In de lijn van de filosofie van Trias Energetica ligt de belangrijkste besparing in het reduceren van de energievraag. Installatietechnisch gezien is afgelopen decennium een reeks aan nieuwe technieken ontwikkeld. Binnen een termijn van 10 jaar zijn echter geen substantiële verbeteringen te verwachten. Het zijn varianten op bestaande technieken, waarbij de rendementen niet noemenswaardig verbeteren. . Nieuwe energieconversietechnieken zijn nodig om noemenswaardige optimalisatiestappen te kunnen maken. Bouwtechnisch gezien zijn er afgelopen jaren geen grote stappen gemaakt. Hier ligt wel de toekomst:

Passief bouwen.
Een passief huis is namelijk zo ontworpen dat er sprake is van een zeer goed geïsoleerde en luchtdichte woning, waarbij de energievraag minimaal is en er maximaal gebruik wordt gemaakt van de passieve warmtewinst door bewoners, interne warmtebronnen en zoninstraling. Door de hoge isolatie gaat nauwelijks warmte verloren. De weinige energie die men toch nog nodig heeft wordt op duurzame wijze opgewekt. De techniek zal een veel minder prominente plaats innemen. Dit zal zondermeer ook zijn weerslag hebben op het ruimtebeslag dat deze installaties vragen. Bergingen worden weer bergingen en geen veredelde technische ruimten.

Als definitie van een Passiefhuis geldt een energieverbruik aan verwarming van 15 kWh/m2 (45 kWh aan warmteverliezen en 30 kWh aan warmtewinst) en een totaal energieverbruik van 120 kWh/m2 Tevens geldt mbt de temperatuuroverschrijding dat maximaal 10% van de tijd de temperatuur van 25 °C overschreden wordt. Middels de PHPP methodiek wordt door K+ Adviesgroep bv getoetst of aan deze criteria kan worden voldaan.

Maatregelen aan de gebouwschil en installaties voor ventilatie, verwarming en warmtapwater, zorgen ervoor dat kan worden voldaan aan de eis voor een Passiefhuis van 15 kWh/m2 . Om tevens te kunnen voldoen aan de overkoepelende eis van maximaal 120 kWh/m2 voor het totale energieverbruik, dient er ook aandacht te zijn voor de verlichting en huishoudelijke apparaten.

Kosten
Op dit moment wordt uitgegaan van een extra investering voor het realiseren van een Passief huis van € 12.000,--. Indien men uitgaat van de door het CBS geprognosticeerde stijging van energieprijzen van 10% per jaar betekent dit een Break-even point na 10 jaar. Na deze 10 jaar zijn de energielasten aanzienlijk lager.

Tevens dient een opmerking gemaakt te worden m.b.t. de extra investering. Namelijk in 2015 dient al voldaan te worden aan een EPC van 0.4, waarbij er feitelijk sprake is van een Passiefhuis en er dus niet meer gesproken kan worden van een extra investering.

Op basis van ervaringen in het buitenland blijken de meerkosten van het Passief Bouwen circa € 12.500,-- excl. B.T.W. op een investeringsbedrag van circa € 250.000,-- excl. B.T.W. te bedragen. Aanvullend is rekening te houden met een aantal installatietechnische componenten waaraan een hoger investeringsbedrag gekoppeld is. Deze zijn echter beperkt, aangezien getracht wordt om met zo beperkt mogelijke installatietechnische voorzieningen te volstaan.