Op het terrein van de Trip van Zoudtlandtkazerne te Breda zullen twee legeringsgebouwen gerealiseerd worden. De beide torens bieden plaats aan 268 kamers over negen bouwlagen.
De twee torens zijn gelegen op een zichtlocatie en bij het ontwerp is daarom gezocht naar een specifieke vorm voor de torens, die met Defensie geassocieerd kan worden. De vormgeving van de voor radar onzichtbare vliegtuigen, schepen en gepantserde voertuigen zijn dan ook een inspiratie geweest voor de vormgeving. Vandaar ook de specifieke gevel die voorzien is van diverse knikken en is opgebouwd uit een zinken bekleding. Ook de ramen zijn steeds verschillend in afmeting. Door Het Rijksvastgoedbedrijf is in 2015 een Design & Build tender in de markt gezet, waarbij een schetsplan en een uitgebreide vraagspecificatie ter beschikking werd gesteld. Doel was het vinden van een aannemer die het Design & Build geheel zou gaan oppakken.
Een van de selectiecriteria bij de selectie van een D&B aannemer was het krijgen van een fictieve korting bij een hoge GPR score. Tijdens de selectieprocedure kreeg K+ Adviesgroep dan ook van aannemersbedrijf Heerkens van Bavel de vraag om aan te geven hoe er niet alleen een zo hoog mogelijke GPR score behaald kan worden, maar ook hoe die daadwerkelijk waargemaakt kan worden. Samen met de bouwteamleden Agel adviseurs, Van den Buijs installaties, Elektrotechniek Van Hees, advies- en ingenieursbureau Van Der Laan en Heerkens van Bavel, zijn de concrete duurzaamheidsmaatregelen bepaald. Binnen een periode van vijf weken is de tender vervolgens uitgewerkt en mede door de hoge GPR score werd de tender gewonnen.
Naast het bewaken van de GPR score gedurende het verdere ontwerptraject (Verificatie) verzorgt K+ Adviesgroep de gehele advisering op het gebied van Akoestiek, Bouwfysica en Brandveiligheid, waarbij naast de eisen uit het Bouwbesluit ook voldaan moet worden aan de eisen van het Rijksvastgoedbedrijf.
Dat er sprake zal zijn van heel duurzame en gezonde gebouwen blijkt uit de behaalde gemiddelde GPR score van 9,0 voor de onderdelen gezondheid en energie. Door de realisatie van een zeer goed geïsoleerde gebouwschil, aandacht voor luchtdichtheid, de toepassing van een WKO systeem, energiezuinige ventilatie, zonnecollectoren en de aanwezigheid van 220 PV panelen wordt 40% energiereductie behaald ten opzichte van een standaard gebouw.
Tijdens de uitvoering zal K+ Adviesgroep toezicht houden (Validatie) en er dus op toezien dat de afgesproken prestaties ook daadwerkelijk behaald kunnen worden.
want
Kwaliteitsborging = verificatie (tijdens het ontwerp) + Validatie (tijdens de uitvoering)