01-03-2021

Met de post-HBO Bouwfysica staat Iris haar mannetje

Iris Felder is 26 jaar en past binnen het profiel van een zogenaamde ‘young professional’; geboren tussen twee generaties, de Y en de Z. Hoewel er verschillende omschrijvingen zijn van deze jonge groep mensen op de arbeidsmarkt, past Iris wel bij de positieve duiding van deze groep; “hoog opgeleid, tussen de 20 en 35 jaar en bezig met hun eerste of tweede stap in hun carrière, waarin zij willen doorgroeien. Ze zijn slim, energiek, proactief en ambitieus”. Dat klinkt goed! Zeg nou zelf, welke werkgever wil nou niet in deze groep jonge mensen investeren?

K+ investeert in jong talent.

Nog steeds kiezen weinig vrouwelijke studenten bouwkunde voor installatietechniek of bouwfysica. Iris is een van de weinige technische, vrouwelijke medewerkers binnen K+ en heeft net de opleiding post-HBO Bouwfysica positief afgerond. Zij had behoefte aan meer theoretische kennis over de beginselen van de bouwfysica en van de bouwfysische onderzoeks- en bepalingsmethodieken. Deze onderwerpen zijn volgens haar helaas onderbelicht in de studie Built Environment van ZUYD.

“De toepassingen in de praktijk leer ik in de projecten en van mijn collega’s en de zeer ervaren directieleden - ze nemen er echt de tijd voor - maar ik miste de theoretische kennis. Door deze post-HBO opleiding voel ik mij veel zelfverzekerder en dat is fijn. Ik ben blij dat mij deze gelegenheid is geboden. Het onderwerp bouwfysica intrigeert mij namelijk bijzonder; zonder dat wij ervan bewust zijn, heeft het veel invloed op onze leef- en werkomgeving. Pas als wij hinder ondervinden van weinig daglicht, geluidsoverlast, vocht of dat wij het te koud of te warm hebben in huis, is het een onderwerp van gesprek.”

Van stagiaire naar medewerker

Ook Iris is via een stage bij het team van K+ Adviesgroep gestart. Op de vraag waarom het zo goed bevalt bij deze organisatie, antwoordt Iris: “K+ streeft naar kwalitatief hoogwaardige dienstverlening en heeft een goede reputatie. Het werk is afwisselend en interessant. Er heerst een gemoedelijke sfeer en er zijn korte lijnen, ook met de directie. Iedereen kent je. Het is hard werken maar er is ook grote collegialiteit en plezier in het werk. Die combinatie bevalt mij erg goed. Grote keuze in werkgevers is er overigens niet in de regio; er zijn maar weinig gespecialiseerde bouwfysica bureau’s in Zuid-Limburg en ik ben geen fan van hele grote bureaus waar er veel hiërarchie is en een ‘onzichtbare’ directie.”

Bouwfysica. Pas als wij hinder ondervinden van weinig daglicht, geluidsoverlast, vocht of dat wij het te koud of te warm hebben in huis, is het een onderwerp van gesprek.

Specialisten binnen K+

Iris: “Iedereen binnen K+ heeft zo zijn specialisme(n). Vaak ontstaan die omdat de markt dit vraagt of vanwege veranderde wet- en regelgeving. Vanaf 1 januari dit jaar bijvoorbeeld, gelden er nieuwe energieprestatie-eisen voor nieuwbouw; de BENG-eisen. Enkele collega’s hebben inmiddels de BENG-cursus gevolgd en zij kunnen collega’s die hierin nog niet zijn opgeleid, ondersteunen. Het kan ook zijn dat een van ons zich verder wilt ontwikkelen in een relevant onderwerp. De directie bekijkt dit kritisch maar geeft hiervoor alle ruimte.”

Daglichtsimulaties

“Voor ‘daglichtsimulaties’ weten de collega’s mij wel te vinden. Er zijn soms situaties waar wij rekenen middels de traditionele rekenmethode uit de NEN, maar dat het niet lukt aan de daglichteis uit het Bouwbesluit te voldoen. Het uitwerken van een 3D model van het gebouw, biedt vaak meer perspectief. De berekeningen laten dan zien dat het op een andere manier wel kan lukken om aan vereiste daglichteis te voldoen. De daglichtsimulatie berekent de werkelijke daglicht inval. Dit kan soms gunstiger uitvallen dan de NEN 2057 waardoor sommige gebouwen, zonder hier iets aan te veranderen toch voldoen aan de vereiste daglichteis.

Indien het dan nog steeds niet voldoet moet ik opzoek gaan naar een andere oplossing. Ik houd wel van het uittekenen van het model en het uitwerken van de berekeningen. Denken in oplossingen, dat is gaaf!”

Toekomst

Iris Felder lijkt voorlopig wel op haar plek bij K+. “Zeker weten. Zoals gezegd, het werk biedt voldoende afwisseling en ik word uitgedaagd en krijg hier veel kansen. Ik ben nog lang niet uitgeleerd. En ook belangrijk; wij hebben het echt leuk met elkaar. Ik kijk er naar uit om meer naar buiten te gaan en te leren van mijn collega’s over diverse bouwfysische onderzoeken zoals geluid- en luchtdichtheidsmetingen.”

Mooie afronding van ons gesprek. We houden jullie op de hoogte van het verloop van de carrière van Iris. Ze maakt vast een zeker mooie stappen; van een young professional naar een ervaren medewerker, een specialist of een allrounder. We gaan het zien. Benieuwd hoe deze generatie straks weer verrast gaat worden door de nog zeer jonge opkomende generatie Alpha!




Lilian Zeekaf
maart 2021

Ga terug